Abdelhamid Abaaoud (27) er av franske myndigheter utpekt som hjernen bak terrorkvelden i Paris fredag 13. november. I februar lot Abaaoud seg intervjue av IS' eget propagandamagasin «Dabiq». Der forteller 27-åringen at han er «utvalgt» til å terrorisere Europa.

FØLG UTVIKLINGEN I ADRESSAS DIREKTESTUDIO

- Vi brukte måneder på å finne en vei inn til Europa før vi kom til Belgia. Der opprettet vi en dekkleilighet og fikk tak i våpen, mens vi planla aksjoner mot korsfarerne, står det intervjuet.

Skal ha unnsluppet

Aksjonen som omtales i intervjuet, ble avslørt av belgisk politi i januar. To av Abaaouds medsammensvorne ble drept.

Selv skal 27-åringen ha klart å rømme, og ta seg tilbake til Syria. Til propagandamagasinet «Dabiq» hevder han at han ble stoppet av polititjenestemenn, men at han unnslapp.

- Jeg ble stoppet av en tjenestemann som sjekket meg mot et bilde, men han lot meg gå da han ikke gjenkjente meg.

Så langt har ingen europeiske myndigheter verfisert opplysningene fra Abaaoud om at han faktisk ble stoppet av politiet tidligere i år.  Ifølge VG skal det ha blitt gjennomført aksjoner i Hellas for å få stanset 27-åringens flukt, men uten at det lykkes.

– Gårsdagens arrestasjoner ledet ikke til at den rette personen ble tatt. Vi søker aktivt etter ham, og jeg tror vi vil lykkes, sa den belgiske justisministeren Koen Geens i januar.

Nå pågår det på ny en intens jakt etter 27-åringen i etterkant av terroren som rammet Paris fredag (se kart).

Flere politiaksjoner

Det er ikke kjent om Abaaoud oppholder seg i Europa, men i natt- og morgentimene mandag slo store politistyrker til mot en rekke leiligheter i Frankrike og Belgia. Flere skal ha blitt pårepet, og det skal ha blitt tatt beslag i våpen, blant annet en granatkaster.

– Han virker som å være hjernen bak en rekke planlagte angrep i Europa, sier en kilde nært etterforskningen til Reuters.

Abdelhamid Abaaoud skal være født i Belgia av marokkanske foreldre. Han skal ha kjempet med IS i Syria , ifølge AP. 27-åringen skal ha opptrådt som IS-bøddel, ifølge Dagbladet (via den franske nettavisen Linternaute).

I februar publiserte IS' eget propaganda-organisasjon et intervju med mannen som skal være hjernen bak terroren i Paris. Foto: faksimile av Dabiq