- IS oppfatter Tyrkia som en hovedfiende

Tyrkiaekspert mener angrepet i Istanbul viser at IS oppfatter Tyrkia som fiende på lik linje med landets vestlige allierte.

Opplever lite sympati: - Folk i Tyrkia spør hvorfor folk i vesten har så lite sympati med dem, sier tyrkiaekspert og dekan ved grunnskolelærerutdanningen, Camilla Trud Nereid. 

Saken oppdateres.

Tyrkia-ekspert Camilla Trud Nereid er dekan på grunnskolelærerutdanningen ved NTNU og har doktorgrad om tyrkisk identitetspolitikk fra 2012. Hun slår fast at angrepet mot flyplassen Atatürk i Istanbul tirsdag har mange likhetstrekk med angrepene i Brussel og Paris.

Mange terrorangrep i Tyrkia

Tyrkia har vært rammet av flere store terrorangrep det siste året. 10. oktober 2015, bare en måned før IS terrorangrep i Paris, ble 102 mennesker drept og over 500 såret i Ankara da to IS-tilhengere slo til mot en fredsmarkering utenfor togstasjonen i Ankara. Den ene hadde kurdisk tilhørighet.

Dette angrepet rammet uskyldig sivilbefolkning i like stort omfang og med den samme terrororganisasjonen som ansvarlig. Camilla Trud Nereid slår fast at hendelsen, til tross for likhetene med angnrepene i Paris og Brussel, fikk langt mindre medieoppmerksomhet i vesten.

- Folk i Tyrkia reagerer på liten sympati i vesten, sier Nereid.

LES OGSÅ: Dette vet vi og dette vet vi ikke om angrepet

Skillelinjer mellom «oss og de andre»

- I Tyrkia etterlyser folk samme sympati som folk i Paris og Brussel fikk etter terrorangrepene der. De ser at mens både vanlige folk og politiske ledere valfarter til franske og belgiske ambassader for å legge ned blomster og tenne lys står de tyrkiske utenriksstasjonene helt tomme. Dette kan sende et uheldig signal om at vi i vesten opererer med et bilde av «oss og de andre» etter religiøse skillelinjer, sier Nereid.

På flyplassen Atatürk i Istanbul ble minst 41 mennesker drept og rundt 239 såret tirsdag kveld da tre personer gjennomførte et selvmordsangrep. Tyrkiske myndigheter mener IS står bak.

- Etter dette angrepet kommer Tyrkia til å slå hardt ned på IS, både i Tyrkia og Syria. Kanskje vil de også samarbeide med USA og Russland for å slå ned på gruppen, sier Siri Neset, Tyrkia-forsker tilknyttet Chr. Michelsens Institutt.

- Det kan virke som om de tre personene bak angrepet ble tatt før de kom i gang med det terrorangrepet de egentlig hadde planlagt. Slik kunne det kanskje gått mye verre, sier Camilla Trud Nereid. Hun sier det har vært svært urolig i Tyrkia og viser til flere angrep både i Istanbul og hovedstaden Ankara siste året. Hun slår også fast at det er flere grupper som er aktive og som bruker terror mot sivilbefolkningen, blant dem er PKK og utbrytergruppen Kurdistans frihetsfalker.

LES OGSÅ: Tyrkias president maner til felles kamp mot terror

Polarisert og urolig situasjon

- Det er en svært urolig og polarisert situasjon i Tyrkia, sikkerhetsmessig, politisk og økonomisk, sier Nereid. Hun tror den tyrkiske innsatsen mot IS kan ha provosert fram angrepet.

- De fleste internasjonale kommentatorer mener i likhet med tyrkiske myndigheter at det er IS som står bak dette angrepet i likhet med angrepet i Brussel.

- Tror du dette kan føre til at Tyrkia blir mer forsiktige mot IS?

- Absolutt ikke. Det er mer sannsynlig at innsatsen mot IS vil trappes opp.

LES OGSÅ: Tyrkia: – Over hundre drept i angrep på IS

Fakta om bombeangrep i Tyrkia det siste året
Flyplassen i Istanbul sent tirsdag kveld. Reuters 

Flyplassen i Istanbul sent tirsdag kveld. Reuters 

 • 28. juni 2016: Nærmere 50 personer ble drept i angrepet, ifølge ubekreftede meldinger fra nyhetsbyrået AP. Minst 60 personer er skadd.
 • 7. juni 2016: Elleve personer ble drept og 36 såret da en bombe eksploderte nær Istanbul-universitetet i Beyazit-området av byen. Sju av de drepte er politifolk. Kurdistans frihetsfalker (TAK), en utbrytergruppe av PKK, har tatt på seg ansvaret.
 • 19. mars 2016: Fire mennesker ble drept og 36 såret i et selvmordsangrep i en gågate i Istanbul. Tyrkiske myndigheter anklager IS for å stå bak.
 • 13. mars 2016: 37 mennesker ble drept og over 70 såret i et selvmordsangrep ved en busshodeplass i Ankara. TAK har tatt på seg ansvaret.
 • 17. februar 2016: 28 mennesker ble drept da en bilbombe eksploderte ved siden av en buss med militært personell i Ankara. Også her har TAK påtatt seg ansvaret.
 • 12. januar 2016: 13 utenlandske turister, tolv av dem tyske, ble drept og 14 såret, da en syrisk mann sprengte seg i luften i et travelt turiststrøk i Istanbul. Ifølge tyrkiske myndigheter var gjerningsmannen medlem av IS.
 • 10. oktober 2015: 102 mennesker ble drept og over 500 såret da to selvmordsbombere slo til mot en fredsmarkering utenfor togstasjonen i Ankara. Tyrkisk påtalemyndighet sier IS i Syria sto bak.
 • 10. oktober 2015: 102 mennesker ble drept og over 500 såret da to selvmordsbombere slo til mot en fredsmarkering utenfor togstasjonen i Ankara. Tyrkisk påtalemyndighet sier IS i Syria sto bak.
 • 20. juli 2015: 33 mennesker ble drept og 104 såret da en selvmordsbomber, trolig fra IS, utløste en bombe under en fredsmarsj i Suruc, like ved grensa til Syria.
 • 6. januar 2015: En politimann ble drept da en kvinnelig selvmordsbomber slo til mot en av turistpolitiets bygninger i bydelen Sultanahmet i Istanbul. Kvinnen var enke etter en norsk statsborger av tsjetsjensk opprinnelse som var med i IS.
 • Kilde: Wikipedia, NTB
Fakta om angrepet på Atatürk flyplass
 • Minst to personer sprengte seg selv ved sikkerhetskontrollen på Atatürk internasjonale flyplass tirsdag kveld.
 • Nyhetsbyrået Dogan (DHA) melder at minst 32 personer er drept og 88 såret. En tyrkisk tjenestemann sier dødstallet kan være så høyt som 50.
 • Atatürk er Istanbuls hovedflyplass og landets største. Den ligger vest for Tyrkias største by. Istanbul betjenes også av Sabiha Gökçen, øst for millionbyen.
 • Et Turkish Airlines-fly fra Oslo landet på Atatürk tirsdag kveld. Passasjerene måtte vente om bord i flyet på grunn av angrepet. Det var en såkalt «code share»-avgang i samarbeid med SAS.
 • Atatürk flyplass er oppkalt etter Mustafa Kemal Atatürk, den første presidenten i den moderne tyrkiske republikken. Han fikk tilnavnet Atatürk, tyrkernes far.
 • Kilde: NTB
På forsiden nå