Oppløftende uke for Asias børser

Hongkong (NTB-AFP): De asiatiske aksjemarkedene stiger også fredag på grunn av forventninger om at sentralbanker vil iverksette tiltak etter britenes nei til EU.

Saken oppdateres.

Etter at brexit-sjokket sendte børsene i fritt fall forrige fredag, har pilene pekt oppover siden starten på denne uken. Mye av årsaken er at myndighetene har gjort sitt for å dempe de økonomiske bekymringene.

Samtidig som Sør-Koreas regjering har lovet en sum tilsvarende 143 milliarder kroner i stimuli, spekuleres det på at også Japan vil styrke sin store tiltakspakke. Samtidig er sjansen for at USA vil øke styringsrenten, betraktelig redusert.

Torsdag bidro også den britiske sentralbanksjefen Mark Carney til å oppmuntre markedene ved å varsle at han vil ta grep for å bedre økonomien i løpet av sommeren.

I Tokyo hadde den toneangivende Nikkei 225-indeksen løftet seg 0,68 prosent til 15.682,48 poeng da børsen stengte fredag. Topix-indeksen opplevde tilsvarende opptur. Også børsene i Seoul, Sydney og Shanghai steg da handelen startet på ukens siste dag.

– Stemningen for lettelser vil sannsynligvis spre seg verden rundt, og aksjeprisene er på vei oppover, kommenterer Juichi Wako, seniorstrateg i Nomura Securities, overfor nyhetsbyrået AFP. (©NTB)

På forsiden nå