Istanbul: Tyrkia har ikke bekreftet at den 35 år gamle Ahmed Tsjatajev sto bak angrepet, men den regjeringsvennlige tyrkiske avisen Sabah melder at politiet har iverksatt en intens jakt på ham.

Kongressrepresentanten Michael McCaul, som leder komiteen for innenlandsk sikkerhet, sier til CNN at det er mistanke om at Tsjatajev sto bak, og både tyrkiske og svenske medier følger opp.

Nyhetsbyrået TT skriver at Tsjatajev ble pågrepet med en last våpen i bilen da han kom med ferje til Ystad i 2008. Han ble dømt til 16 måneders fengsel for våpensmugling.

Fiske i Norge

Under rettssaken sa han at han hadde deltatt i kampen mot russiske styrker i Tsjetsjenia i 2003, at han samme år fikk asyl i Østerrike, at han ikke visste om våpnene i bilen, og at han nå var på vei til Norge for å fiske.

I dommen het det blant annet at han hadde en ledende stilling i den tsjetsjenske eksilbevegelsen i Vest-Europa.

McCaul sier det er ukjent hvor Tsjatajev befinner seg, men at det er kjent at han har vært en ledende figur i IS' såkalte krigsdepartement.

Ingen har påtatt seg ansvaret for angrepet, men ekstremistgruppen IS er hovedmistenkt, og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gjentok fredag at IS mest trolig står bak.

– Disse folkene har ingen tilknytning til islam. Deres plass er i helvete, sa Erdogan etter fredagsbønnen.

Tyrkiske myndigheter sier at de tre selvmordsbomberne som drepte 44 mennesker på Atatürk flyplass, var fra Russland, Usbekistan og Kirgisistan.

– Planla å ta gisler

Den tyrkiske avisa Sabah skriver at de tre planla å ta flere titalls gisler, men at planen gikk i vasken fordi de store vinterjakkene de brukte, tiltrakk seg politiets oppmerksomhet i sommervarmen.

Ifølge Sabah brukte de jakkene for å skjule bombebeltene de hadde på seg.

Tyrkiske myndigheter sier de skjøt rundt seg før de brukte kaoset som oppsto, til å komme seg forbi sikkerhetskontrollene og inn i terminalbygget. Over 200 ble såret i terroraksjonen.

Etterforskningen etter angrepet viser ifølge den tyrkiske statsministeren Binali Yildirim at sprengstoff av typen RDX, TNT og PETN ble brukt i bombene.

– Denne kombinasjonen er på et profesjonelt nivå som tilsvarer militær kapasitet, sier kjemiker og bombeekspert ved Rhode Island-universitetet, Jimmie Oxley.

Ytterligere 11 arresterte

Tyrkisk politi har ifølge mediehuset Haberturk pågrepet ytterligere elleve personer som er mistenkt for å tilhøre en IS-celle i Istanbul med koblinger til tirsdagens terrorangrep. Alle var utlendinger, og alle ble pågrepet i det samme huset i et nabolag i byen, heter det. Opplysningene er ikke offisielt bekreftet.

Torsdag ble 13 personer arrestert i Istanbul, og ni i kystbyen Izmir i kjølvannet av terrorangrepet.