Livredde innbyggere venter i uvisshet

Tusenvis av kalde, sultne og livredde sivile ventet onsdag forgjeves på redningen i sønderbombede Øst-Aleppo.

Store deler av Øst-Aleppo er bombet i ruiner. Hvor mange sivile som fortsatt skjuler seg der, vet ingen med sikkerhet.   Foto: Reuters / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Aleppo: Kampene om det siste opprørskontrollerte området i Øst-Aleppo har blusset opp, og evakueringen er avblåst. Livredde innbyggere føler seg hjelpeløse mens verdenssamfunnet står maktesløst.

Luftangrep og skyting på bakken førte til at tusenvis av kalde, sultne og livredde sivile løp hjelpeløse gjennom gatene i Aleppo onsdag. Da hadde de bare timer i forveien samlet sine eiendeler fordi de hadde fått beskjed om at de skulle evakueres.

Livredde innbyggere strømmet i morgentimene onsdag ut i Øst-Aleppos gater i håp om at redningen var nær, men måtte snart søke tilflukt i ruinene igjen. Evakueringen ble avblåst og kampene blusset opp igjen.   Foto: Reuters / NTB

– Bombingen pågår hele tiden, og ingen kan dra noe sted. Alle gjemmer seg og er redde. Sårede og drepte ligger på gatene. Ingen tør gå ut i et forsøk på å hente dem, sier Mohammad al-Khatib, en aktivist inne i Øst-Aleppo, til AFP.

– Vi er redde for hva som kan komme til å skje de kommende timene og dagene. regimet og russerne forsøker å utslette oss som er igjen, sier den syriske aktivisten Monther Etaky i Øst-Aleppo på telefon til det svenske nyhetsbyrået TT.

Avtale brøt sammen

Tyrkia og Russland meislet tirsdag ut en våpenhvileavtale som skulle åpne for evakuering av sivile og opprørere. Onsdag morgen sto mange busser klare til å frakte dem ut, men bussene forlot stedet uten å ta med seg noen, og kampene ble gjenopptatt.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener syriske regjeringsstyrker og deres allierte er ansvarlige for at avtalen brøt sammen.

Det syriske regimets president Bashar al-Assad sa senere på dagen at Vesten har et ønske om å redde avtalen fordi Vesten har interesse av å beskytte opprørere som han kaller terrorister.

– Motstand og betingelser

Opprørere og en kilde nær det syriske regimet opplyser til AFP at evakueringen ble avlyst etter innvendinger fra Assad. Damaskus protesterte og hevdet at opprørerne hadde forsøkt å igangsette evakuering av 10.000 sivile og opprørere, og ikke 2000 som først avtalt.

Håpet om evakuering brast i morgentimene onsdag for Øst-Aleppos krigstrøtte og livredde innbyggere.  Foto: Reuters / NTB scanpix

Men Yasser al-Youssef, en politisk talsmann for opprørsgruppen Nureddin al-Zinki, sa regimet og dets iranske allierte forsøkte å bringe nye betingelser på bordet.

I et forsøk på å redde våpenhvileavtalen, skal Erdogan onsdag kveld snakke med sin russiske kollega Vladimir Putin.

– Maktesløshet

Verdenssamfunnet står maktesløst og ser på, sa statsminister Erna Solberg (H) på sin halvårlige pressekonferanse onsdag.

– Dette viser at den internasjonale rettsordenen ikke fungerer når et av FNs vetoland er innblandet. Det hviler et stort ansvar på Russland og på de andre landene i regionen som støtter Assad, på at dette ikke blir en humanitær katastrofe, som vi nå ser konturene av, sa Solberg.

Solbergs svenske kollega Stefan Löfven mener EU må få i stand en plan som gjør det mulig å evakuere folk, samt stille det syriske regimet og dets allierte til ansvar. Men han kan ikke svare på hva konkret EU kan gjøre.

Problemet er at EU lenge har pratet om en politisk løsning, mens verden nå er vitne til en militær løsning, uttalte Löfven onsdag.

Mange har flyktet

Øst-Aleppo har vært under beleiring fra syriske regjeringsstyrker og deres allierte siden midten av juli. Ingen matforsyninger har kommet inn, og sult og mangel på livsviktige medisiner har resultert i en humanitær katastrofe av dimensjoner.

Rundt 130.000 innbyggere har greid å flykte til de regjeringskontrollerte delene av byen, mens andre har blitt værende, noen av dem mot sin vilje, holdt tilbake av opprørere som har brukt dem som levende skjold, ifølge FN.

Et ukjent antall sivile har ifølge FN også forsvunnet etter å ha tatt seg over til regjeringskontrollert område, samtidig som det har kommet meldinger om at regimevennlig milits har gått fra hus til hus og drept sivile.På forsiden nå