Aleppo-evakuering i gang – Assad jubler over «frigjøring»

Hundrevis av sivile syrere forlot torsdag de utbombede og sønderskutte områdene i Øst-Aleppo, mens president Bashar al-Assad jublet over det han mener vil være et vendepunkt i krigen.

Evakueringskolonnen står klar til å ta imot passasjerer fra den opprørskontrollerte delen av det østlige Aleppo. De første ambulansene med sårede er allerede på vei ut.   Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix.

Saken oppdateres.

Aleppo: Fire og et halvt år etter at opprørere tok kontroll over den østlige delen av Aleppo, kan presidentens styrker igjen innta hele byen.

FN-rådgiver Jan Egeland sier i en uttalelse at Aleppos historie vil bli et mørkt kapittel i verdens historie.

– Det tok 4.000 år å bygge Aleppo, hundrevis av generasjoner. Likevel greide én generasjon å rive den ned i løpet av fire år. I 3.000 år ga Aleppo verden sivilisasjon, og verdens sivilisasjon var ikke der for å hjelpe Aleppos folk når de trengte oss mest, sier Egeland.

En syrisk militærkilde sier at 108 sårede er evakuert, og at det også var 200 opprørere blant de nærmere tusen personene som fikk dra i den første kolonnen med busser og ambulanser.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har oppgitt av 26 sårede er blant de 1.000 evakuerte. Håpet var at dobbelt så mange ville bli evakuert før dagen var omme.

– Historisk frigjøring

Torsdag ettermiddag sendte Assad ut en videomelding der han hyller «frigjøringen» av Aleppo og kaller det for en historisk begivenhet.

Men vestlige ledere krever fortsatt Assads avgang. Storbritannias utenriksminister Michael Fallon framholdt torsdag at den syriske presidenten har påført sin egen befolkning så store lidelser at det ikke er noen plass til ham i framtidens Syria. Nå mener han det må arbeides for en politisk avtale som sikrer et pluralistisk styre.

Han får støtte av USAs forsvarsminister Ashton Carter, som også anklager Russland for å ha støttet «en utrolig brutalitet» og for å ha forlenget krigen mot IS ved å konsentrere seg om Aleppo, mens jihadister fra IS igjen har kunnet innta oldtidsbyen Palmyra lenger sør.

For et drøyt år siden var det opprørerne som syntes å ha overtaket i krigen. Men det var før det russiske flyvåpenet gikk inn på Assads og snudde utviklingen på slagmarken i presidentens favør.

Sivile og sårede

Røde Kors forventer å evakuere rundt 200 sårede, for flere av dem er tilstanden kritisk.

Samtidig har 29 busser og ambulanser satt kursen mot to landsbyer i Idlib-provinsen, der det skal evakueres like mange sivile. Landsbyene er under regjeringens kontroll, men er beleiret av opprørerne.

Denne utvekslingen var et av kravene fra myndighetene for å få i stand den nye våpenhvileavtalen som kom på plass tidlig torsdag, etter at onsdagens evakueringsforsøk mislyktes.

Sykebil beskutt

Den første sykebilen som skulle reise ut fra Aleppo, ble beskutt av regimets styrker, ifølge redningskorpset Hvite hjelmer, som opererer i opprørskontrollerte områder.

Aktivister har hevdet at lederen for Hvite hjelmer er blant de tre til fem menneskene som ble såret. Det er foreløpig ikke bekreftet at sykebilen ble beskutt.

Ifølge det russiske militæret har syriske myndigheter garantert for sikkerheten til alle opprørerne som vil forlate Aleppo. De sier også at de overvåker situasjonen med droner.

Det første forsøket på evakuering onsdag mislyktes og innbyggerne måtte flykte fra nye flyangrep. En ny våpenhvile trådte i kraft natt til torsdag, og etter dette er det ikke meldt om nye kamper.

Opprørerne har kontrollert den østlige delen av Aleppo i fire år, men enklaven har krympet raskt de siste dagene som følge av offensiven til de Assad-lojale styrkene, som også består av sjiamuslimske militssoldater fra Iran, Irak og Libanon.

Busser parkert i Ramouseh, et område myndighetene kontrollerer i Aleppo, mens de venter på å evakuere sivile og opprørere fra de beleirede områdene øst i Aleppo 15. desember.  
        
            (Foto: Omar Sanadiki/NTB scanpix/REUTERS)

Busser parkert i Ramouseh, et område myndighetene kontrollerer i Aleppo, mens de venter på å evakuere sivile og opprørere fra de beleirede områdene øst i Aleppo 15. desember.   Foto: Omar Sanadiki/NTB scanpix/REUTERS

På forsiden nå