Sårede evakueres fra Øst-Aleppo

Evakueringen av sivile og opprørere fra Øst-Aleppo lar vente på seg. Den første sykebilen ble beskutt av regimets styrker, ifølge hjelpearbeidere.

Sivile, syke og skadde samlet seg i Aleppos gater i grålysningen i påvente av et nytt forsøk på evakuering. 

Saken oppdateres.

Fire personer, inkludert en hjelpearbeider, ble såret, ifølge redningskorpset Hvite hjelmer. Sykebilen skulle evakuere de første pasientene ut av Øst-Aleppo torsdag formiddag, men måtte returnere på grunn av skytingen.

Statlig syrisk fjernsyn melder torsdag formiddag at alt er klart for å iverksette evakuering for minst 4.000 opprørere og deres familiemedlemmer.

Eksilgruppen SOHR opplyser at det gjenstår noen logistiske detaljer før busskolonnen med evakuerte kan forlate det beleirede området.

Tidlig torsdag ble en ny avtale inngått om evakuering av både opprørere og sivile fra Øst-Aleppo. De skal angivelig fraktes gjennom et område myndighetene kontrollerer, til et område som er under opprørernes kontroll vest for Aleppo.

Usikkert om sivile blir evakuert

I Aleppo samlet sivile, syke og skadde seg i grålysningen i påvente av et nytt forsøk på evakuering med hjelp fra Røde Kors og Røde Halvmåne.

– Den første gruppen med skadde sivile, deres slektninger og noen andre familier blir klargjort nå, sier Ahmad al-Dbis, som leder en gruppe leger og andre frivillige som samordner evakueringen av sårede.

Russiske styrker evakuerer opprørere

– En avtale er inngått om at opprørere kan reise, og forberedelsene skjer nå, sier en høytstående kilde i det syriske militæret til AFP.

Russiske styrker er klare til å føre opprørere ut av Aleppo og til den opprørskontrollerte Idlib-provinsen, opplyser det russiske forsvarsdepartementet. Ifølge det russiske militæret har syriske myndigheter garantert for sikkerheten til alle opprørerne som vil forlate Aleppo. De sier også at de overvåker situasjonen med droner.

Evakueringen betyr at myndighetene gjenerobrer hele byen.

Ny våpenhvile

Det første forsøket på evakuering onsdag mislyktes og innbyggerne måtte flykte fra nye flyangrep. En ny våpenhvile trådte i kraft natt til torsdag, og en reporter fra Reuters sier at det ikke har vært kamper siden tidlig torsdag morgen.

Mellom 50.000 og 100.000 mennesker er fortsatt igjen i området som opprørerne kontrollerer, og FN betegner situasjonen der som katastrofal. Opprørerne har kontrollert den østlige delen av Aleppo i fire år, men enklaven har krympet raskt de siste dagene. 

På forsiden nå