Evakuering fra Aleppo utsatt

Evakueringen av tusener av opprørere og sivile fra Aleppo, som skulle begynne søndag, er utsatt inntil videre.

Opprørere og sivile venter på å bli evakuert fra Øst-Aleppo. Bildet er fra fredag.  Foto: Reuters / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Aleppo: Utsettelsen er ifølge Syrian Observatory for Human Rights en konsekvens av et angrep søndag på busser som skulle evakuere folk fra to sjiamuslimske landsbyer som har vært beleiret av opprørerne.

Yasser al-Youssef fra opprørsgruppa Nureddin al-Zinki bekrefter at evakueringen er suspendert inntil videre.

Tusener av mennesker er samlet på en plass i Øst-Aleppo i påvente av bussene som skulle frakte dem bort fra den siste enklaven i Øst-Aleppo som opprørerne fortsatt kontrollerer.

100 busser

En rekke busser kjørte søndag formiddag inn enklaven, med bistand fra Røde Halvmåne og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), ifølge det statlige nyhetsbyrået SANA.

Tidligere meldte Reuters at evakueringen var begynt etter at det var inngått en avtale mellom opprørere og regjeringsstyrkene. Avtalen ble inngått etter at den første evakueringsplanen brøt sammen fredag.

Både opprørere og barnefamilier har ventet på at evakueringen skal gjenopptas etter at den nye avtalen om 100 busser ble inngått lørdag

Busser angrepet

Hovedgrunnen til at den forrige avtalen brøt sammen, var uenighet om den parallelle evakueringen av sjiamuslimer fra to landsbyer som opprørere beleirer.

Søndag formiddag ble bussene som skulle evakuere folk fra de to landsbyene Foua og Kefraya i Idlib angrepet av væpnede menn. Sjåførene fikk ordre om å forlate bussene, og et 20-tall busser ble beskutt og satt i brann.

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen sier at evakueringen av de 40.000 menneskene i Øst-Aleppo kan ta mellom fem og ti dager.

– Det denne operasjonen kategoriseres av, er at det er veldig mange parter involvert. Det er blitt en komplisert forhandling, som har foregått direkte mellom partene og delvis med Tyrkia som vertskap, sier Egeland til NTB.

– Det er jo veldig positivt at ting skjer, men slike betingede avtaler er alltid veldig sårbare fordi man skal ha simultan-kryssing av frontlinjer. Alt skal gå godt alle steder. Derfor er jeg veldig redd for at mye kan gå galt, understreker Egeland.

Resolusjon drøftes

I New York skulle FNs sikkerhetsråd møtes klokka 17 norsk tid for å drøfte et fransk resolusjonsforslag om å sende FN-observatører for å overvåke evakueringen i Øst-Aleppo og beskytte sivile.

I teksten heter det at FNs sikkerhetsråd er opprørt over den stadig forverrede humanitære krisen i Aleppo og det faktum at «titusener av mennesker» har behov for hjelp og å bli evakuert.

– Vårt mål med denne resolusjonen er å unngå et nytt Srebrenica i denne fasen umiddelbart etter de militære operasjonene, sier Frankrikes FN-ambassadør François Delattre.

Truer med veto

Men Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin truet allerede før møtet med å nedlegge veto mot forslaget.

– Vi kan ikke tillate at dette blir vedtatt fordi dette er en katastrofe, sa Tsjurkin i forkant av møtet. Han sa at Russland vil legge fram sitt eget utkast til resolusjon.

Russland, som støtter Syrias president Bashar al-Assad, har nedlagt veto mot til sammen seks forslag til resolusjoner om Syria siden konflikten startet i 2011.

Hele familier har ventet i sterkt kulde i utbombede boligblokker i Al-Amariya-distriktet på å bli evakuert. Det er i Al-Amariya at busskolonnen skal starte.

En reporter for nyhetsbyrået AFP som besøkte et sykehus i Øst-Aleppo, var vitne til grusomme forhold der pasienter ligger på gulvet uten mat og vann og nesten uten oppvarming mens det er kuldegrader ute.

– Abu Omar sa han hadde ventet i ni timer dagen før på å bli evakuert. Til slutt ga han opp. Men da han kom tilbake lørdag, fikk han igjen beskjed om at bussene ikke kom.

På forsiden nå