14 nakne mennesker tatt av politiet etter å ha slaktet sau i Auschwitz

14 kvinner og menn er innbrakt av politiet etter at de kledde seg nakne, slaktet en sau og lenket seg sammen i den tidligere konsentrasjonsleiren Auschwitz.

Det var her, under skiltet "Arbeit macht frei", at de 14 nakne menneskene hadde lenket seg sammen etter å ha slaktet en sau.   Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

Saken oppdateres.

De pågrepne er i alderen 20–27 år. Identiteten og motivet er ukjent, og de ble fredag tatt med til en politistasjon for avhør.

– Det er første gang at noe sånt har skjedd i Auschwitz. Jeg aner ikke hva motivet deres var, sier Auschwitz-Birkenau-museets direktør Piotr Cywinski til AFP.

De 14 kvinnene og mennene hadde slaktet en sau og kledd seg nakne før de lenket seg sammen under skiltet «Arbeit macht frei», som henger over inngangen til Auschwitz I, den første leiren som ble tatt i bruk i området.

Ifølge lokalmedier hadde de 14 hengt opp et hvitt banner med "kjærlighet" i rød skrift, og filmet hendelsen med en drone. Polens overrabbiner Michael Schudrich sier det de 14 gjorde var galt, uansett hvilket motiv de skulle ha hatt.

– Enhver bruk av Auschwitz til politiske meningsytringer, eller for å gi uttrykk for moralske budskap, er ikke slik Auschwitz bør huskes, sier han.

– Tyskerne brukte Auschwitz for å prøve å utrydde det jødiske folk. Enhver hendelse skjender minnet til alle som ble drept i Auschwitz, jøder, polakker, sovjetiske krigsfanger, romfolk og andre, legger han til.

En million jøder ble drept i Auschwitz, en seksdel av alle jødene som Nazi-Tyskland tok livet av under holocaust. I tillegg ble over 100 000 polakker, romfolk, sovjetiske krigsfanger og motstandskrigere drept i leiren. Anslagsvis 232.000 av ofrene i leiren var barn.

På forsiden nå