Hundrevis feiret i Venezuelas hovedstad

Flere hundre personer samlet seg lørdag i Venezuelas hovedstad for å feire at høyesterett har omgjort beslutningen om å overføre lovgivende makt til seg selv. 

Saken oppdateres.

Omgjøringsvedtaket ble offentliggjort på høyesteretts nettsider lørdag. Det skjedde etter at president Nicolás Maduro gjorde helomvending og ba høyesterett revurdere den opprinnelige beslutningen om å frata nasjonalforsamlingen makt.

Kvelden før hadde Maduro støttet høyesteretts kjennelse og nektet for at den var i strid med grunnloven.

Lørdag samlet flere hundre personer seg i et velstående nabolag i hovedstaden Caracas for å feire omgjøringsvedtaket. Blant dem var flere ledende opposisjonspolitikere.

Da flere av de oppmøtte begynte å gå mot regjeringskvartalet i sentrum av Caracas, ble de imidlertid stoppet av flere hundre soldater. En mindre gruppe demonstranter som prøvde å komme seg forbi militærets sperringer, ble møtt med tåregass.

Reaksjonene har vært sterke både i og utenfor Venezuela etter den opprinnelige høyesterettsbeslutningen. Opposisjonen i landet anklaget Maduro for å bruke domstolen til å gjennomføre et kupp og innføre diktatur.

Også Venezuelas riksadvokat Luisa Ortega, som vanligvis støtter Maduro-regjeringen, kom med sterk kritikk av den nå omgjorte kjennelsen.

Den "innebærer brudd på den konstitusjonelle orden og uvitenhet om statsmodellen fastsatt i vår grunnlov", sa Ortega under en direktesending på statlig TV. Også myndighetene i en rekke andre land reagerte sterkt.

Regjeringen i Venezuela har hele tiden avvist anklagene om kuppforsøk og sa at høyesteretts beslutning skyldes at nasjonalforsamlingen har nektet å følge domstolens tidligere pålegg.

Etter at opposisjonen vant parlamentsvalget i 2015, krevde høyesterett at tre representanter måtte suspenderes som følge av anklager om valgfusk. Nasjonalforsamlingen nektet, og siden da har høyesterett opphevet alle vedtak de folkevalgte har fattet.

Forsamlingen har også nektet å gjøre vedtak som Maduros sosialistiske regjering mener er nødvendige for å bekjempe landets dype økonomiske krise.

Venezuela er helt avhengig av oljenæringen, og landet ble svært hardt rammet da oljeprisen falt for noen år siden.

(©NTB)

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå