Franske myndigheter evakuerte asylsøkernes teltcamp

2700 asylsøkere ble evakuert fra Port de la chapelle i Paris.

PARIS: Afghan-guttene på flukt fra Norge bodde i teltcampen som ble evakuert fredag. Det er flest unge menn, men det er også mange unge gutter. De kommer i hovedsak fra Afghanistan, eller fra afrikanske land, som Eritrea og Somalia. De har frem til i dag bodd under bruene på Porte de La Chapelle. 

Saken oppdateres.

Dette melder den franske avisen Immigration et diversité. De skriver videre at fredag, rundt klokka seks fransk tid ble campen evakuert av 350 politibetjenter og andre representanter fra myndighetene.

Asylsøkerne skal ifølge myndighetene plasseres på ulike herberger i Paris. Flere av asylsøkerne i leiren har kommet fra Norge, etter å ha bodd i asylmottak. Enkelte har også bodd i trønderske asylmottak og deretter flyktet til Paris.

Adresseavisen møtte flere av asylsøkerne som har dratt fra Norge i leiren i juni. Her kan du lese om deres hverdag i Paris.

Fra gatelivet

- Dette er i utgangspunktet en gladnyhet, forteller Astrid Waatland fra Stjørdal Røde Kors Omsorg.

Franske myndigheter har en plan om å gi de unge asylsøkerne husly, og få de vekk fra gatelivet.

- Tanken er veldig bra, men vi vet jo ikke noe om resultatet ennå, sier Waatland som har lenge har engasjert seg i saken.

- Frykter dere at de nå kommer til å rømme videre?

- Ja, det gjør vi. Vi er hele tiden redde for at de skal flykte. Også vet vi ikke noe om forholdene de blir sendt til nå, eller hvor de plassert. Inntrykket er bra, men vi vet ikke.

LES OGSÅ: - Ingen ønskesituasjon at barn skal drive rundt i Europa

- Rolig evakuering

Waatland har forsøkt å komme i kontakt med flere av guttene hun kjenner som bor i Port de la chapelle i den nordlige delen av Paris, men hun har vært uten hell. Men via franske frivillige har hun fått beskjed om at evakueringen har gått rolig for seg, og uten problemer.

I en lengre periode har området som nå er evakuert vært bostedet til unge menn og gutter som i hovedsak kommer fra Afghanistan, eller fra afrikanske land, som Eritrea og Somalia. De har tilbragt nettene under bruene på Porte de La Chapelle.

Bare dager før Adresseavisen kom til området, advarte den franske avisen «Le Figaro» om utbrudd av skabb blant flyktningene.

- Det er oppdaget nesten 164 tilfeller blant de hundrevis av flyktningene som sover i gatene under elendige hygieniske forhold, sto det i avisa.

Adresseavisen besøkte campen for noen uker siden, og møtte 20 av ungdommene som hadde rømt fra Norge. Fra januar til mai i år var det 151 totalt som rømte fra landet. Blant andre 18-årige Izat som hadde rømt fra et asylmottak i Fauske i Nord-Norge.

LES OGSÅ: - Vi kan ikke hjelpe alle, men vi kan hjelpe flere enn i dag

Redd for å bli sendt hjem

Izat hadde på det tidspunktet bodd i Paris i omtrent to måneder.

- Jeg savner fjellet. At det er helt stille. Jeg savner å dra på fisketur. Her har jeg det vanskelig, sa han til avisen da.

De unge flyktningene lever i skjul for Norge. Registrerer de seg i Frankrike kan de risikere å bli sendt tilbake til Norge, og dermed returnert til Afghanistan.

- Jeg har mange problemer der. Det er krig, familien har problemer, men jeg kan ikke være her. Mamma er i Afghanistan. Jeg har henne og en lillebror der, tror jeg. Jeg har ikke snakket med dem på tre år. Nå har jeg ikke penger til telefon.

PARIS: Izat viste fram teltet sitt til Adresseavisen da de besøkte flyktningcampen. 

PARIS: Izat viste fram teltet sitt til Adresseavisen da de besøkte flyktningcampen. 

På forsiden nå