Palestinerne krever at Israel fjerner alle sikkerhetstiltak

Palestinerne nekter å returnere til Haram al-Sharif i Jerusalems gamleby før Israel fjerner alle sikkerhetstiltak ved inngangen. 

Saken oppdateres.

Israel lovet tirsdag å fjerne metalldetektorene som er satt opp ved inngangen til Haram al-Sharif, stedet jødene kaller Tempelhøyden, der al-Aqsa-moskeen og Klippemoskeen ligger.

Metalldetektorene vil imidlertid bli erstattet av det Israel kaller «sikkerhetskontroll ved hjelp av avansert teknologi og andre midler».

Dette godtar ikke palestinerne, som i likhet med resten av verden nekter å anerkjenne Israels okkupasjon av Øst-Jerusalem, der Haram al-Sharif ligger.

Sikkerhetstiltakene ble iverksatt etter at tre israelere av palestinsk opphav skjøt og drepte to israelske politivakter ved inngangen til gamlebyen 14. juli.

Foruten å sette opp metalldetektorer, har israelske sikkerhetsstyrker siden også nektet også menn under 50 år adgang til høyden. Dette har vakt sterke protester og utløste store demonstrasjoner og sammenstøt over hele Vestbredden.

Jordan, som i henhold til inngåtte avtaler har overoppsynet med Haram al-Sharif, protesterer også og anklager Israel for gradvis å ville ta kontroll over høyden.

Selv om Israel lover å avvikle de omstridte sikkerhetstiltaket i løpet av et halvt år, er ikke dette nok for palestinerne.

Palestinas FN-ambassadør Riyad Mansour orienterte tirsdag Sikkerhetsrådet om situasjonen og krevde at Israels fjerner tiltakene og reduserer spenningen. Mansour ba videre rådets medlemmer gjøre alt for «å gjenopprette status quo».

Dette er et krav palestinerne har fått bred støtte til internasjonalt, blant annet fra utenriksminister Børge Brende (H).

– Jerusalem er hellig for store deler av menneskeheten. Det er avgjørende ikke å rokke ved den skjøre balansen mellom religionene i byen. Gjeldende ordninger (status quo) for den hellige høyden må opprettholdes og respekteres, sa Brende i forrige uke.

FNs spesialutsending til Midtøsten advarer mot ytterligere opptrapping av konflikten dersom det ikke blir funnet en løsning innen fredag.

– Det vil bli enda farligere på bakken dersom vi må gjennom nok en fredagsbønn uten en løsning, sier FNs utsending Nickolay Mladenov.

Han understreker at konflikten ikke bare kan få katastrofale følger for Haram al-Sharif og den israelskokkuperte gamlebyen i Jerusalem, men også langt utover Midtøsten.


(©NTB)

På forsiden nå