Frode Berg ber om å bli avhørt av russiske myndigheter eller sluppet fri

Spionsiktede Frode Berg er ikke blitt avhørt av russisk sikkerhetspoliti på fire uker. Nå ber advokaten hans om at noe må skje, eller at nordmannen løslates.

Arkivbilde av Frode Berg som sitter fengslet i Moskva, anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember, men er ikke blitt avhørt etter at han fikk en russisk advokat for fire uker siden.  Foto: Privat / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Det er den russiske advokaten Ilja Novikov som sier dette til Aftenposten. Frode Berg ble pågrepet 5. desember i fjor. Han hadde 3 000 euro på seg da han ble tatt og er beskyldt for å ha bidratt til spionasje mot den russiske marinen.

Men etter at nordmannen fikk oppnevnt en russisk advokat 26. desember har ikke sikkerhetspolitiet FSB vært interessert i å avhøre nordmannen én eneste gang. Han sitter isolert i FSB-fengselet Lefortovo.

– Frode Berg er skuffet og oppgitt over at det ikke skjer noe som helst. Han har ikke hatt et eneste avhør etter han fikk oppnevnt advokat, sier Novikov.

– Vi har forventet at FSB var interessert i å etterforske og komme til bunns i denne saken. Dersom etterforskerne ikke er interessert i å gjøre et avhør foreslår vi at de slipper ham fri. Det er ingen grunn til at Berg må sitte isolert i fengsel hvis det ikke skjer noe, sier Novikov.

Den pensjonerte grenseinspektøren (62) satt tre uker i fengsel før han fikk en advokat som kunne engelsk. Rett etter at han ble pågrepet utenfor hotellet sitt i Moskva ble det gjennomført tre avhør. På det tidspunktet skal nordmannen ha hatt oppnevnt en annen advokat, men som han aldri så eller hørte noe fra.

– Vi stiller spørsmål ved om de første avhørene er foretatt i samsvar med russisk lov, sier Ilja Novikov.

Aftenposten har forsøkt å innhente svar fra FSB på disse spørsmålene, men har ikke fått svar.

På forsiden nå