Debatten om våpenkontroll har blusset opp igjen etter skoleskytingen i Parkland i Florida onsdag.

En interesseorganisasjon for offentlige skoler har utpekt 20. april som «nasjonal handlingsdag». Det er årsdagen for skoleskytingen Columbine i Colorado i 1999, hvor tolv elever og en lærer ble drept av to medelever ved en videregående skole.

Oppfordrer til streik

Organisasjonen oppfordrer lærere og studenter til å organisere streiker, marsjer og andre arrangementer for å protestere mot skoleskyting.

– Politikerne sitter på hendene mens barna våre og lærerne deres blir drept på skolen, sier organisasjonens ledere Diane Ravitch og Carol Burris.

Også arrangørene bak kvinnemarsjen mot Trump oppfordrer til protest. De ber folk delta i en 17 minutter lang streik den 14. mars.

Her oppfordres det til å «protestere mot at Kongressen ikke har gjort mer enn å tvitre tanker og bønner som svar på den voldelige våpenbruken som herjer i våre skoler og nabolag».

Våpenkontroll

Våpenmotstanderne er spesielt kritiske til hvor lett det er å få tak i våpen som det halvautomatiske geværet AR-15, en sivil versjon av det amerikanske forsvarets M16. Millioner av dem er blitt solgt lovlig rundt omkring i USA. Våpenet ble brukt i Parkland og i masseskytingene i Las Vegas, Sutherland Springs, Texas og Newtown, Connecticut.

Onsdag ble 17 mennesker drept da en 19-åring åpnet ild inne på sin gamle skole. Drapsvåpenet hadde han kjøpt på lovlig vis. Flere tusen fortvilte skoleelever, foreldre og andre protesterte lørdag i Florida mot president Donald Trump og alle andre politikere med bånd til våpenlobbyen.

– Vi må sørge for at dette nå blir en bevegelse som faktisk skaper endringer som trengs i dette landet slik at disse våpnene, AR-15, ikke havner i hendene på folk som ikke burde ha dem, sier lederen for det amerikanske lærerforbundet, Randi Weingarten. Hun deltar i diskusjonen om en markeringsdag 20. april.

Trump ut mot Demokratene

Men den politiske responsen i Washington gjør det klart at våpenlobbyen står støtt. Trump, som mottok over 200 millioner kroner fra National Rifle Association (NRA) under valgkampen, har antydet at mentale helseproblemer er årsaken til masseskytinger som den i Parkland. Men våpenloven har han ikke nevnt, bortsett fra å anklage Demokratene for heller ikke å ønske våpenkontroll.

– Hvorfor vedtok ikke Demokratene en lov for våpenkontroll da de hadde både Representantenes hus og Senatet under Obama-administrasjonen? Fordi de ikke vil, og nå er det bare snakk, skrev han på Twitter natt til søndag.