USA, Frankrike og Storbritannia med felles angrep i Syria

USA, Storbritannia og Frankrike har angrepet flere anlegg i Syria som angivelig brukes til oppbevaring og produksjon av kjemiske våpen.

Himmelen over Damaskus lyser opp av rakettbeskytning i det USA går til angrep på Syria, rettet mot mål ulike steder i hovedstaden natt til lørdag norsk tid.  Foto: AP Photo/Hassan Ammar

Saken oppdateres.

Angrepene startet klokka 3 natt til lørdag norsk tid, da klokka var 4 i Syria. En drøy time senere kunne USAs forsvarsminister Jim Mattis fortelle at aksjonen var over. Russlands forsvarsdepartement har opplyst at ingenting så langt tyder på at sivile ble drept eller såret i det amerikansk-britiske-franske angrepet mot Syria.

– Vi har sendt en tydelig melding til Syrias president Bashar al-Assad, sa Mattis.

Angrepene har ifølge USA vært rettet mot et forskningssenter for kjemiske våpen utenfor Damaskus og to anlegg utenfor byen Homs som skal ha blitt brukt til lagring av kjemiske våpen.

De tre landene har brukt både marine- og luftforsvarsressurser i angrepene. Ifølge Mattis har man brukt dobbelt så mye krigsmateriell som i det amerikanske angrepet i Syria i fjor, da 59 Tomahawk-missiler ble avfyrt.

Det britiske forsvarsdepartementet opplyser at de har benyttet fire Tornado-kampfly som har avfyrt missiler mot et våpenlager i Homs.

– Foreløpige indikasjoner tyder på at det har vært et vellykket angrep, skriver departementet.

Syriske myndigheter opplyser på sin side at de har skutt ned flere missiler. En syrisk militærkilde opplyser til DPA at seks soldater ble skadd i angrepet, men det er foreløpig ikke meldt om drepte.

President Donald Trump under talen hvor han kunngjorde den militære responsen mot Syria.  Foto: Susan Walsh / AP.

 

– Kraftig motstand

Nyheten om aksjonen ble først kunngjort av USAs president Donald Trump i en tale til det amerikanske folket. Talen ble holdt samtidig som angrepene startet.

– En kombinert operasjon med det franske og det britiske militæret er nå i gang, sa Trump.

Allerede mens presidenten snakket ble det meldt om kraftige eksplosjoner i Syrias hovedstad Damaskus.

– Hensikten med våre handlinger i kveld er å etablere en kraftig avskrekking mot produksjonen, spredningen og bruken av kjemiske våpen, sa presidenten.

– Forberedt på å fortsette

Forsvarsminister Mattis opplyser at det inntil videre ikke er planlagt flere angrep, men Trump utelukker ikke muligheten.

– Vi er forberedt på å fortsette denne responsen fram til det syriske regimet slutter å bruke kjemiske våpen, sa han.

Den amerikanske presidenten hadde også en tydelig beskjed til Syrias allierte, Iran og Russland:

– Hvilket land ønsker å assosieres med en massemorder som dreper uskyldige menn, kvinner og barn, spurte han.

USAs forsvarsminister Jim Mattis fotografert under en tale i Pentagon fredag.   Foto: AP Photo/Carolyn Kaster

 

– Ikke alternativ

Kort tid etter Trumps tale, bekreftet Storbritannia at de var med i aksjonen. Statsminister Theresa May slo fast at «det ikke finnes noe alternativ til bruk av makt i Syria».

– I dag har jeg godkjent at britiske væpnede styrker kan gjøre koordinerte og målrettede angrep for å svekke det syriske regimets kapasitet på kjemiske våpen og for å stanse bruken av dem, sa hun i en uttalelse.

Også Frankrike har bekreftet at de deltok i angrepene.

– Vi kan ikke tolerere en normalisering av bruk av kjemiske våpen, sier landets president Emmanuel Macron.

Himmelen over Damaskus lyser opp av rakettbeskytning i det USA går til angrep på Syria, rettet mot mål ulike steder i hovedstaden natt til lørdag norsk tid.  Foto: Hassan Ammar

 

Russland: Ingen sivile syrere ble rammet av vestlig angrep

Russlands forsvarsdepartement opplyser at ingenting så langt tyder på at sivile ble drept eller såret i det amerikansk-britiske-franske angrepet mot Syria.

– Ifølge foreløpige opplyser var det ingen ofre blant fredelige sivile eller i det syriske militæret, opplyste offiseren Sergej Rudskoj på en pressekonferanse i Moskva lørdag.

Det russiske militæret har opplyst at de tre vestlige landene skjøt over 100 missiler mot Syria, men at 71 av i alt 103 missiler ble avskåret av det syriske rakettforsvaret.

Det framholder at angrepet kun har gjort mindre skader på de militære anleggene som ble angrepet.

– Over 100 krysserraketter og luft til land-raketter ble avfyrt av USA, Storbritannia og Frankrike fra sjøen og luften mot syriske militære og sivile mål, skriver forsvarsdepartementet i en uttalelse lørdag morgen.

Ifølge USA, Storbritannia og Frankrike var rakettene rettet mot et lager for kjemiske våpen, et forskningssenter for kjemiske våpen og et annet lageranlegg der det også ligger et kommandosenter.

En syrisk militærkilde har tidligere meldt at seks soldater ble såret i angrepene, som Russland ble varslet om på forhånd.

Varsler konsekvenser

Russlands ambassadør til USA, Anatoly Antonov, gjør det klart at angrepet vil få konsekvenser.

– Alt ansvar ligger på Washington, London og Paris, sier han.

Russland mener at angrepet kom på et tidspunkt hvor Syria hadde en «sjanse for en fredelig framtid».

– De som står bak alt dette påberoper seg moralsk lederskap i verden og erklærer at de er eksepsjonelle. Du er nødt til å være virkelig eksepsjonell for å bombardere Syrias hovedstad på et tidspunkt når den hadde en sjanse for en fredelig framtid, skriver talskvinne Maria Zakharova i Russisk UD på Facebook.

Røyk etter luftangrepene i Syrias hovedstad Damascus tidlig lørdag morgen.  Foto: AP Photo/Hassan Ammar

Fakta om angrepet mot Syria
  • Angrepet ble utført av USA, Storbritannia og Frankrike natt til lørdag 14. april, én uke etter at det ble meldt om et kjemisk angrep i Douma utenfor Damaskus.
  • Det var blant annet rettet mot lagre for kjemiske våpen og et forskningssenter for utvikling av kjemiske våpen, ifølge USAs forsvarsdepartement.
  • Russland har oppgitt at det ble skutt 103 missiler, både fra sjøen og luften, men at 71 av dem ble skutt ned av det syriske rakettforsvaret før de nådde sine mål, og at de kun førte til mindre skader på syriske militæranlegg.
  • Ingen er meldt drept i angrepet. Russland sier at ingen sivile eller soldater er meldt drept eller såret. En syrisk militær kilde har oppgitt at seks soldater ble såret.
  • Disse har uttrykt støtte til angrepet: NATO, EU, Tyskland, Israel, Tyrkia, Danmark, Canada og Japan. Norge har uttrykt forståelse for angrepet.
  • Disse har fordømt angrepet: Syria, Russland, Iran og libanesiske Hizbollah.
  • Både USA og Frankrike har sagt at de har bevis for at Assad-regimet sto bak det angivelige kjemiske angrepet mot Douma, mens Russland har sagt at landet har bevis for at angrepet var iscenesatt av Storbritannia og Hvite hjelmer.
  • FNs generalsekretær António Guterres har bedt alle land vise tilbakeholdenhet slik at krigen i Syria ikke trappes opp, men han har ikke tatt direkte stilling til det vestlige angrepet.
  • Russland har innkalt til hastemøte i FNs sikkerhetsråd.
  • Kilde: NTB, AFP, AP, DPA, Ritzau
På forsiden nå