- Påfallende at Trump, som var så tøff på forhånd, ikke har fått flere innrømmelser fra Nord-Korea

Fredsforsker Stein Tønnesson tror avtalen med Kim Jong UN vil høste kritikk i USA.

USAs president Donald Trump med avtaleprotokollen.  Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Forskeren ved Instituttet for fredsforskning (PRIO), kaller møtet med den amerikanske presidenten en stor suksess for den nordkoreanske lederen. Han har tidligere omtalt møtet mellom de to lederne som et "uhyre viktig steg på veien"

- Det jeg la merke til er at det ser ut til at Kim Jong Un kun har signert på det han har lovet tidligere. Kim har tidligere erklært at han vil jobbe for total atomvåpennedrustning på Koreahalvøya, det er jo dette det vises til i teksten, sier Tønnesson.


Innrømmelser fra USA

Det skjer samtidig som USAs president nå har gitt sikkerhetsgarantier til Nord-Korea. Forskeren kaller det påfallende at Trump, som uttalte seg så tøft på forhånd, ikke har fått gjennom flere krav i teksten.

I erklæringen fra møtet kommer det frem at  Kim forplikter seg til atomnedrustning på Korea-halvøya

- Det Trump sa på forhånd, om at han ville kreve en fullstendig, verifiserbar og irreversible atomnedrustning, ser vi ikke noe til. Det er en begynnelse, og stimulerer til videre prosess, men det er skuffende at det ikke er mer konkret, sier Tønnesson.

 

- Glad for møtet

Han er likevel glad for at møtet er kommet i stand og at det baner veien for møter og bedre forbindelser mellom landene. I avtaleteksten stipuleres nye møter der blant annet USAs utenriksminister Mike Pompeo deltar.

LES OGSÅ: Trump: -Atomnedrustning i Nord-Korea begynner snart

- Han har også allerede uttalt seg positivt om dette. Som fredsforsker må jeg si at det er positivt at de har møttes og at de ønsker å fremme en positiv utvikling på den koreanske halvøy, sier Tønnesson.

Trumps mislykkede handelspolitikk: Ingen vil danse etter Trumps pipe

Formuleringene i avtalen legger også opp til at det kan opprettes en form for amerikansk tilstedeværelse i Nord-Korea, og nordkoreansk tilstedeværelse i USA. Tønnesson tror det i første rekke vil være snakk om et kontor, ikke en ambassade. Men kanskje det på sikt kan bli det.

- Det er tydelig at det var bra stemning. Det er positivt, men jeg forutser vel at det vil komme kritikk fra flere i USA etter dette, sier han.

Forsker Stein Tønnesson ved Instituttet for fredsforskning (PRIO) er positiv til møtet, men tror avtalen vil bli kritisert.  Foto: NTB Scanpix

 

Kina følger tett med

Seniorforsker  Hans Jørgen Gåsemyr ved NUPI og Universitetet i Bergen, jobber blant annet med kinesisk politikk og Kinas forbindelser med andre stater. Kina er i dag Nord-Koreas viktigste handelspartner og nesten all nordkoreansk handel med omverdenen skjer via Kina.

LES OGSÅ: Kina hyller det historiske møtet mellom Kim og Trump

LES OGSÅ: Nordkoreanske medier skriver om Kims sightseeingtur

Forsker Hans Jørgen Gåsemyr  Foto: NUPI

 

- Selv om Kina formelt ikke har noen rolle i toppmøtet har Kina stor interesse av møtet. De følger med ekstremt tett. Hva som er deres ønsker og mål på kort og lang sikt er det ulike syn på, men offisielt har de tatt et steg tilbake og latt møtet skje slik at forholdet mellom USA og Nord-Korea kan komme inn på et mer konstruktivt spor, sier Gåsemyr.

- Kina har lenge ønsket nedrustning og mer positiv utvikling for Nord-Korea. Samtidig vil de holde amerikanske styrker og våpen så langt unna egne grenser som mulig. Kina vil derfor helt klart jobbe for å påvirke det som skjer videre, sier han.

På forsiden nå