Trump: - Atomnedrustning i Nord-Korea begynner snart

I erklæringen etter toppmøtet i Singapore forplikter USA seg til å gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier mens Nord-Korea lover å jobbe mot full atomnedrustning på Koreahalvøya.

Det første håndtrykket mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder.  

Saken oppdateres.

Følg direkte oppdateringer fra møtet over.

Under en kort seremoni undertegnet de to lederne et dokument hvor Nord-Korea gjentar et tidligere løfte om å jobbe for å oppnå full atomnedrustning på Kora-halvøya.

I tillegg nevnes amerikanske sikkerhetsgarantier til Nord-Korea. Landes leder Kim Jong-un mener teksten er historisk.

– I dag har vi hatt et historisk møte og besluttet å legge fortiden bak oss, sa Kim under signeringsseremonien. Han lovet at verden vil se en «stor forandring».

På spørsmål fra en journalist sa Trump at prosessen mot atomnedrustning i Nord-Korea vil begynne «veldig, veldig snart».

Trump sa han absolutt kan tenke seg å invitere Kim til Det hvite hus og at de to har utviklet et spesielt bånd.

– Vi kommer til å møtes igjen. Vi kommer til å møtes mange ganger, sa presidenten før de skiltes.


Fakta om forholdet mellom Nord-Korea og USA

* Millioner av mennesker ble drept i Koreakrigen fra 1950 og 1953. Krigen endte med en våpenhvile, men det er aldri undertegnet noen fredstraktat. 28.000 amerikanske soldater står fortsatt i Sør-Korea.

* I 1968 tok nordkoreanske marinefartøy det amerikanske spionskipet USS Pueblo. En matros ble drept og de 82 øvrige ble sittende i fangenskap og mishandlet i elleve måneder før de ble løslatt da USA innrømmet at skipet var inne i nordkoreansk farvann.

* Sommeren 1976 ble to amerikanske soldater drept med øks av nordkoreanske soldater i forbindelse med en krangel om et tre i den demobiliserte sonen.

* I juni 1994 kom tidligere president Jimmy Carter til den demobiliserte sonen der han hadde to lengre møter med Kim Il-sung om Nord-Koreas atomprogram. Et mulig toppmøte med Sør-Korea ble ikke noe av da Kim døde kort etter og sønnen Kim Jong-il, faren til landets nåværende leder, overtok.

* I oktober 1994 undertegnet USA og Nord-Korea en avtale om atomnedrustning i nord etter måneder med uro som følge av Nord-Koreas trussel om å trekke seg fra Ikkespredningsavtalen. Avtalen kollapset i 2002.

* Kim Jong-ils høyre hånd, general Jo Myong-rok, reiste i oktober 2000 til USA der han møtte president Bill Clinton og overleverte ham et brev fra Kim. Reisen var et forsøk på å forbedre forholdet etter toppmøtet.

* Noen uker etter Jos reise besøkte USAs utenriksminister Madeleine Albright Pyongyang for å forsøke å planlegge et Clinton-besøk. Men den forsonlig stemningen endret seg raskt til det verre da George W. Bush ble president i januar 2001.

* USA kom tilbake til forhandlingsbordet i 2003 i regi av sekslandssamtalene som også inkluderte Kina, Russland, Sør-Korea og Japan. I løpet av seks år med samtaler bygde Nord-Korea ned noe av sin atomkapasitet, men samtalene brøt sammen i 2009.

* Etter å ha overtatt for sin far i 2011 innledet Kim Jong-un en uvanlig omfattende serie med våpentester som ledd i arbeidet med å bygge atomvåpen som kunne nå USA. Trump og Kim utvekslet en serie truende fornærmelser.

* Kim endret taktikk i 2018 og markerte det med å sende en delegasjon til vinter-OL i Sør-Korea og avholde et toppmøte med Sør-Koreas president Moon Jae-in. Kim tilbød seg å ruste ned om han fikk en garanti for sitt regimes sikkerhet fra USA. Deretter godtok Trump å møte ham.

* 12. juni møttes Kim og Trump på øya Sentosa i Singapore. Det er det første møtet mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder.


– Helt i toppklasse

Toppmøtet mellom Trump og Kim i Singapore tirsdag er det første møtet noen gang mellom en nordkoreansk leder og en sittende amerikansk president.

Også før signeringen gjorde Trump det klart at han var godt fornøyd med samtalene med Kim.

– Virkelig, veldig positivt. Bedre enn noen kunne ha forventet, mener jeg. Helt i toppklasse, virkelig bra, sa presidenten etter en lunsj med Kim.

Mens de to lederne spaserte utenfor hotellet, lot Trump Kim få titte inn i den amerikanske presidentlimousinen, «The Beast». Deretter gikk de hver til sitt, i påvente av signeringen.

Les også: Presidentens sure magefølelse


Uklare framskritt

Selv om Trump og Kim ser ut til å være enige om at møtet var en suksess, er det uklart hvilke konkrete framskritt de har gjort.

Dokumentet de har undertegnet, er ikke offisielt offentliggjort av amerikanske myndigheter. Men pressefotografer tok bilde av det under signeringen.

I teksten gjentar Nord-Korea sitt løfte om å jobbe mot full atomnedrustning på Korea-halvøya. Dette ble også lovet under toppmøtet mellom Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in i slutten av april – men analytikere har advart om at målsettingen kan tolkes på ulike måter.

Trump har forpliktet seg til å gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier, ifølge teksten. Men hva slags garantier det er snakk om, er uklart.

Det ser heller ikke ut til at det står noe i dokumentet om en permanent fredsavtale mellom Nord- og Sør-Korea. Formelt sett er landene fortsatt i krig, siden det aldri ble undertegnet noen fredsavtale etter Korea-krigen på 1950-tallet.

Les også: - Det er spenning i lufta

På tomannshånd

Møtet mellom Trump og Kim begynte like etter klokka 3 natt til tirsdag norsk tid.

De to lederne kom fra hver sin side på en rød løper ved Capella Hotel på øya Sentosa i Singapore.

Etter et drøyt 40 minutter langt møte på tomannshånd kom Trump og Kim ut på balkongen på hotellet. Journalister stilte dem spørsmål, uten å få svar. Deretter begynte arbeidslunsjen hvor også utenriksminister Mike Pompeo, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton og flere nordkoreanske representanter var til stede.

På menyen sto blant annet rekecocktail, bresert torsk og konfekt.

Før toppmøtet hadde Trump varslet at Kim kun ville få denne ene sjansen. Den amerikanske presidenten hevdet også at han bare ville trenge ett minutt på å avgjøre om Kim mener alvor med sine fredsbestrebelser.

For Kim Jong-un er toppmøtet med en amerikansk president i seg selv en seier, og Nord-Koreas vei ut av politisk isolasjon har de siste månedene skutt fart.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Fakta om Kim Jong-un
 • Nord-Koreas øverste leder siden 2011.

 • Født 8. januar 1983 i Pyongyang.

 • Tredje og yngste sønn av Nord-Koreas forrige leder Kim Jong-il, og sønnesønn av statens grunnlegger Kim Il-sung, som døde i 1994.

 • Gikk noen år på skole i Sveits under falsk identitet. Snakker både engelsk og tysk.

 • Ble først offisielt omtalt i Nord-Korea da han i 2010 ble gitt flere viktige politiske og militære verv.

 • Etter farens død i desember i 2011 ble han utpekt til landets øverste leder, som leder av det enerådende kommunistpartiet, Koreas Arbeiderparti, samt leder av Den nasjonale forsvarskommisjonen.

 • I juli 2012 ble det offisielt bekreftet at han har en kone, Ri Sol-ju. Dette blir sett som et brudd med det strenge hemmeligholdet farens privatliv alltid var innhyllet i. De to skal ha en datter.

 • Kim har stått bak utrenskninger i det nordkoreanske regimet, inkludert av onkelen Jang Song-thaek, som ble henrettet i desember 2013. Han mistenkes også for å ha beordret drapet på halvbroren Kim Jong-nam, som ble forgiftet på flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia 13. februar 2017.

Tommel opp fra Donald Trump til Kim Jong-un før de to innledet toppmøtet. 

Tommel opp fra Donald Trump til Kim Jong-un før de to innledet toppmøtet. 

Fakta om Donald Trump
 • Tiltrådte 20. januar 2017 som USAs 45. president.

 • Født i 1946 i Queens i New York.

 • Gift med Melania Trump. Fem barn fra tre ekteskap.

 • Studerte økonomi ved Wharton School of Business i Pennsylvania.

 • Startet i selskapet til faren, eiendomsmagnaten Fred Trump. Etablerte sin egen eiendomsvirksomhet og overtok etter hvert også farens. Kjøpte opp flyselskaper og kasinoer.

 • Selskapene hans måtte refinansieres etter økonomiske problemer tidlig på 1990-tallet.

 • Er ifølge Forbes (2018) god for 3,1 milliarder dollar, rundt 25 milliarder kroner. Er dermed USAs rikeste president noensinne.

 • Var i 2004–2015 produsent og vert for realityshowet «The Apprentice» på TV-kanalen NBC.

 • Uttrykte i 1987 interesse for å gå inn i politikken. I 1999 forsøkte han å bli nominert som presidentkandidat for Reformpartiet, men trakk seg. Han vurderte å stille som presidentkandidat i 2004, en vurdering han tok også i 2012. I 2015 kastet han seg inn i den republikanske nominasjonskampen.

På forsiden nå