Kongressvalget i USA er i gang

Delstaten Vermont var først til å åpne valglokalene tirsdag. I løpet av dagen skal stemmeberettigede amerikanere levere sin stemme i årets mellomvalg.

Boks for stemmesedlene i Seattle i Washington state. Oppmøte for forhåndsstemmer har vært rekordhøy under dette valget.  Foto: Elaine Thompson / AP / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Vermont var ekstra tidlig ute og åpnet allerede klokken 5 lokal tid. Dette er hjemstaten til den uavhengige senatoren Bernie Sanders, som er ventet å vinne sitt gjenvalg overlegent.

Resten av valglokalene på USAs østkyst åpnet for velgerne til kongressvalget stort sett klokken 6 eller 7. Deretter går det slag i slag, helt til de siste valglokalene stenger i Alaska klokken 20 lokal tid, klokken 6 norsk tid onsdag morgen.

LES OGSÅ: Facebook-kontoer stengt før USA-valg

Tøffe dager

Årets mellomvalg regnes som et valg om hva USAs befolkning mener om president Donald Trump selv om det egentlig er valg til Kongressen, som er nasjonalforsamlingen. Det velges kandidater til de to kamrene, Senatet og Representantenes hus.

Demokratene får trolig flertallet i Representantens hus. Da blir det langt tøffere dager for president Donald Trump.

LES OGSÅ: Å se den amerikanske valgkampen, er som så se en supermakt i forfall

38 usikre

Analyser og målinger gjort rett før valglokalene åpnet viser at Demokratene kan sikre seg kontroll over Representantenes hus.

Blant representanter til 435 plasser regnes 203 for sikre eller ganske trolig demokratiske. Tilsvarende har republikanerne 194 sikre eller ganske trolige plasser, ifølge RealClear Politics.


Fakta om mellomvalget i USA
  • Mellomvalget, midterm elections, avholdes hvert fjerde år mellom presidentvalgene.

  • I år er valgdagen tirsdag 6. november.

  • Det skal velges representanter til Kongressen, som er nasjonalforsamlingen i USA, og guvernører til delstatene. I tillegg er det en rekke lokale stillinger som skal fylles.

  • Kongressen består av to kamre, Representantenes hus og Senatet. Det er Kongressen som vedtar lover.

  • Guvernørene er delstatenes regjeringssjefer og leder av administrasjonen der.


Til sammen 38 plasser er langt fra avgjort, og det er her den store kampen vil stå.

Samtidig tyder målinger på at Senatet forblir på republikanske hender. Det er valg på 33 av plassene, men flere er i delstater der Donald Trump fortsatt er svært populær.


Fakta om de siste målingene før valg til Kongressen 2018

Målinger rett før valget til Kongressen viser at Demokratene trolig får flertall i Representantenes hus, mens Republikanerne beholder flertallet i Senatet.

I Representantenes hus:

Alle 435 plasser på valg.

Demokratene er ganske sikre på 202 representantplassene, mens Republikanerne ligger an til 194 plasser. 39 plasser er på vippen, viser analysene til RealClear Politics.

Det er over 85 prosent sannsynlighet for at Demokratene sikrer seg flertallet, ifølge FiveThirtyEight.

I Senatet:

Av totalt 100 senatorplasser er 33 plasser på valg. I tillegg erstatningsvalg for to plasser.

Statene som er mest på vippen er Arizona, Florida, Indiana, Montana, Missouri, Nevada og West Virginia.

Det er over 85 prosent sjanse for at Republikanerne sikrer seg flertallet i Senatet, ifølge FiveThirtyEight.


8 spennende stater

Det er mest spenning knyttet til senatsvalgene i delstatene Arizona, Florida, Indiana, Montana, Missouri, Nevada, West Virginia og Tennessee.

Hverdagen vil bli vanskeligere for president Trump dersom republikanerne mister flertallet i Representantenes hus. Mange lovforslag og bevilgningssaker vil bli stanset eller trenert.

LES OGSÅ: Enda en helt er nå blitt skurk

Det er også ventet at en rekke høringer og granskinger blir igangsatt. I tillegg til at Donald Trump selv kan bli dratt inn i disse, kan sakene også få følger for personer han har utnevnt i Det hvite hus og ellers i det politiske systemet.

Dessuten vil spekulasjonene om riksrett mot presidenten skyte ny fart.

På forsiden nå