Storbritannia:

Regjeringsmedlemmer går av i protest

En etter en har en rekke medlemmer av Theresa Mays regjering trukket seg torsdag, etter at statsministeren presset gjennom utkastet til en brexit-avtale med EU.

Dominic Raab offentliggjorde torsdag morgen at han trekker seg som brexitminister.   Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Den mest oppsiktsvekkende avgangen er brexitminister Dominic Raabs.

– Jeg kan ikke med god samvittighet støtte vilkårene som er foreslått for vår avtale med EU, skriver Raab på Twitter.

Arbeidsminister Esther McVey har trukket seg, det samme har Suella Braverman, som er statssekretær under brexitminister Dominic Raab, og statssekretær Shailesh Vara ved den britiske regjeringens Nord-Irland-kontor.

Utdanningsministerens sekretær i Parlamentet, Anne-Marie Trevelyan, har også kunngjort sin avgang.

Nord-Irland

Den britiske regjeringen stilte seg bak forslaget til brexit-avtale etter et fem timer langt møte onsdag. Motstanden fra enkelte regjeringsmedlemmer var sterk.

LES OGSÅ: May får støtte i regjeringen - nå venter kamp i Parlamentet

Raab har i likhet med de øvrige lagt ut en kopi av sitt oppsigelsesbrev. I brevet forklarer han at han at det er to grunner til at han ikke kan støtte forslaget til avtale.

Den første grunnen er at han mener løsningen for Nord-Irland utgjør en «veldig reell trussel» mot Storbritannias integritet.

Den andre grunnen er at avtalen inneholder et forslag til reserveløsning som skal kunne tre i kraft hvis EU og Storbritannia ikke klarer å bli enige en frihandelsavtale som kan opprettholde en sømløs grense på den irske øya. Denne reserveløsningen er ikke tidsavgrenset, og EU får et «veto» hvis Storbritannia ønsker å gå ut av den, påpeker Raab.

Samtidig vil reserveløsningen binde Storbritannia til EUs tollunion og store deler av reglene i det indre marked.

– Ikke tro mot resultatet

– Ingen demokratisk nasjon har noensinne gått med på å bli bundet til et så utstrakt regime, påført utenfra uten noen demokratisk kontroll over lovene som skal anvendes, og uten mulighet til å bestemme seg for å tre ut av ordningen, advarer Raab i brevet.

Arbeidsministeren slutter seg til kritikken:

– Avtalen du presenterte for regjeringen i går er ikke tro mot resultatet av folkeavstemningen, skriver McVey i sitt oppsigelsesbrev til statsministeren, som hun har lagt ut på Twitter.

På forsiden nå