Ny-Caledonia rammet av flere jordskjelv

Ny-Caledonia i Stillehavet er rammet av flere jordskjelv, det kraftigste med styrke på 7,5. Det ble utstedt tsunamivarsel, men er ingen meldinger om skadde.

Saken oppdateres.

Varselet fra den amerikanske tsunamivarslingstjenesten var av den laveste graden på skalaen og gjelder både den franske øygruppen og nabolandet Vanuatu. Det ble varslet en bølgehøyde på 1 til 3 meter enkelte steder langs kysten i Ny-Caledonia. Innbyggerne er bedt om å søke tilflukt. Flere av koralløyene i området er svært lavtliggende.

Det er blitt observert bølger, men så langt foreligger det ingen meldinger om eventuelle skader. Ny-Caledonia har en befolkning på rundt 270.000.

Jordskjelvet inntraff klokken 15.18 lokal tid (klokken 5.18 norsk tid) cirka 17 mil øst-sørøst for øya Maré i øygruppen Loyautéøyene. Skjelvets sentrum lå 10 kilometer under bakken, opplyser USAs jordskjelvsenter.

Det ble også målt et skjelv med styrke 6 i samme område noen minutter tidligere. Et kvarter senere inntraff et etterskjelv litt nærmere Maré, og deretter er det målt flere skjelv med styrke på rundt 5. Ytterligere et skjelv, med styrke på 6,6, rammet øygruppen to og en halv time senere, men det utløste ikke nytt tsunamivarsel.

Øygruppen Ny-Caledonia er et fransk territorium ved den såkalte Ildringen, et område med stor vulkansk og geologisk aktivitet som omkranser Stillehavet. En av forkastningslinjene mellom to tektoniske plater går under havet mellom Vanuatu og Ny-Caledonia.

Det var kraftige jordskjelv i området også i august. Også den gangen ble det sendt ut tsunamivarsel, men dette ble avblåst etter kort tid.

(©NTB)

På forsiden nå