FN-sjef oppfordrer til ro i Kongo

FN-sjef Antonio Guterres oppfordrer alle parter i Kongo til å unngå vold i kjølvannet av presidentvalget, hvor det foreløpig hersker tvil om hvem som vant.

Saken oppdateres.

Opposisjonslederen Felix Tshisekedi er av valgkommisjonen utropt til foreløpig vinner av det kongolesiske presidentvalget. Rivalen Martin Fayulu, også han i opposisjon, nekter å godta resultatet. Frankrikes utenriksminister har dessuten sådd tvil ved resultatet.

- FN råder alle interesserte parter til å avstå fra vold, og til å kanaliserere sine uenigheter gjennom de etablerte institusjonelle mekanismene, i tråd med kongolesisk grunnlov og valglover, sier FN i en uttalelse.

Det er kommet flere meldinger om uregelmessigheter i forbindelse med valget i det enorme landet med over 80 millioner innbyggere. Offentliggjøringen av resultater er også utsatt en rekke ganger, og myndighetene forbereder seg på protester. Torsdag var det et stort oppbud av politi, utstyr med vannkanoner, i hovedstaden Kinshasa, der Tshisekedis tilhengere var i full gang med feiringen.

(©NTB)

På forsiden nå