Verdens største fly på vingene for første gang

Verdens største fly gjennomførte lørdag sin første testflyging over Mojaveørkenen i California.

Verdens største fly, Stratolaunch, gjennomførte sin jomfrutur lørdag.   Foto: Matt Hartman / AP / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Avstanden fra vingetipp til vingetipp er lenger enn en fotballbane, et vingespenn som er 50 prosent større enn på superjumboen Airbus A380. Flyet, som har fått navnet Stratolaunch, er designet for å kunne fly opp til de lavere delene av rommet og slippe en rakett som i sin tur flyr ut i verdensrommet for å plassere ut satellitter.

Stratolaunch, et gigantisk seks-motors fly med verdens lengste vingespenn. Her gjør det en historisk første flyvning fra basen for luftfartøy iMojaveørkenen i California lørdag 13. april. Prosjektet ble startet av den avdøde milliardæren Paul G. Allen. Stratolaunch håper å kunne være en konkurrent i markedet om satelitter som skal sendes opp - ved at Stratoslaunch flyr opp til de lavere delene av rommet og slipper en rakett som i sin tur flyr ut i verdensrommet for å plassere ut satellitter.   Foto: Matt Hartman / AP / NTB scanpix

Inntil nå har det kun blitt gjort tester på bakken, før det lørdag fløy to og en halv time over Mojaveørkenen, ifølge Scaled Composites, som har bygd flyet.

– Dagens flyging er et steg videre i vårt oppdrag om å kunne tilby et smidig alternativ til oppskytinger som krever kraftige raketter, sier administrerende direktør Jean Floyd.

Flyet hadde lørdag en toppfart på 304 kilometer i timen og nådde en høyde på 17.000 fot, som tilsvarer 5.182 meter.

Det enorme flyet har to skrog og seks motorer som tilsvarer dem som sitter på en Boeing 747 Jumbojet. Tanken er at raketten som skal frakte satellitter ut i rommet, ska henge mellom de to flykroppene på Stratolaunch.

  Foto: Matt Hartman / AP / NTB scanpix

 
På forsiden nå