Sherpa besteg Mount Everest for 23. gang – slo sin egen rekord

Den nepalske sherpaen Kami Rita ble onsdag den første i verden til å bestige Mount Everest 23 ganger.

Sherpaen Kami Rita ble onsdag morgen den første i verden til å bestige Mount Everest 23 ganger. Han slo dermed sin egen rekord i antall ekspedisjoner til verdens høyeste fjelltopp.  Foto: Niranjan Shrestha / AP / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Rita nådde toppen sammen med en gruppe klatrere onsdag morgen, og alle er i god behold, opplyser en talsmann for myndighetene i Nepal.

Rita var allerede før ekspedisjonen den eneste til å bestige Mount Everest 22 ganger. Hans to nærmeste konkurrenter har besteget det 8.848 meter høye fjellet 21 ganger hver, men siden har begge gitt seg med fjellklatring.

– Det er jobben min, men samtidig setter jeg ny verdensrekord for Nepal også, sa Rita til AP før ekspedisjonen.

LES OGSÅ: Glefset i seg kinamat – tok av tolv kilo på vei opp til Mount Everest

I tillegg til Mount Everest har Rita også besteget flere andre av verdens høyeste fjell, deriblant K2, Cho Oyu, Manaslu og Everests nabofjell Lhotse.

41 forskjellige grupper med til sammen 378 klatrere har fått tillatelse til å bestige verdens høyeste fjell under årets klatresesong. Hver av disse gruppene ledsages av en fjellguide, på nepalsk kalt sherpaer.

LES OGSÅ: 23-årig trønder ble yngste nordmann på verdens høyeste fjell

Ekspedisjonene på Mount Everest kan være ekstremt farlige. Siden fjellet ble besteget for første gang i 1953 av newzealandske Edmund Hillary og sherpaen Tenzing Norgay, har om lag 290 fjellklatrere dødd i forsøket.

På forsiden nå