Forhandlingene blir gjenopptatt i Sudan

Protestbevegelsen i Sudan åpner for å gjenoppta forhandlingene med militærjuntaen som styrer landet.

Saken oppdateres.

Tirsdag avsluttet protestbevegelsen en tre dager lang generalstreik.

En talsmann for Etiopias statsminister Abiy Ahmed, som har forsøkt å mekle mellom partene, opplyste samtidig at partene nå har gått med på å holde nye samtaler.

– Alliansen for frihet og endring har fra og med i dag besluttet å innstille sin kampanje med sivil ulydighet. Begge sider er også enige om snarest å gjenoppta samtalene, sa Mahmoud Drir.

USAs toppdiplomat for Afrika, statssekretær Tibor Nagy, er ventet til Khartoum onsdag.

– Han vil be om at volden mot sivile opphører og at partene arbeider for å opprette stabile samarbeidsforhold, slik at samtaler kan gjenopptas, heter det i en kunngjøring fra amerikansk UD.

– Soldater pågrepet

Militærjuntaen i Sudan opplyste tirsdag at flere soldater som anklages for å ha drept ubevæpnede demonstranter, er pågrepet og vil bli stilt til ansvar.

– Vi forsikrer at de skyldige vil bli stilt til ansvar i tråd med de lover og regler som gjelder, heter det i kunngjøringen fra Det militære overgangsrådet (TMC), gjengitt av Al Jazeera.

Opplysningene om pågripelser er ikke bekreftet fra uavhengig hold, men ble sett på som et forsøk på å blidgjøre protestbevegelsen.

Drap

Sudan har opplevd omfattende politisk uro siden desember. I april ble landets mangeårige president Omar al-Bashir tvunget til å gå av, og landet har siden vært styrt av en militærjunta under ledelse av general Abdel Fattah al-Burhan.

Over 100 demonstranter skal ha blitt drept da sikkerhetsstyrker og regjeringsvennlig milits slo til mot en protestleir i Sudans hovedstad Khartoum i forrige uke.

Militærjuntaen har erkjent at 61 ble drept, blant dem tre medlemmer av sikkerhetsstyrkene.

Voldtekter

Soldater fra den regjeringsvennlige RFS-militsen anklages samtidig for å ha voldtatt demonstranter under forrige ukes aksjon i Khartoum.

Legeforeningen i landet, som står protestbevegelsen nær, opplyser til The Guardian at minst 70 skal ha blitt voldtatt, og sykehuskilder opplyser at de har behandlet både kvinnelige og mannlige ofre.

Voldtektene skal ha skjedd for å spre skrekk og skremme demonstrantene bort fra området rundt landets forsvarsdepartement.

RFS-militsen regnes som en avlegger av den fryktede janjaweed-militsen, som i årtier har terrorisert sivilbefolkningen i Darfur-regionen vest i Sudan.

(©NTB)

På forsiden nå