Tyrkisk diplomat drept i Irak

En tyrkisk diplomat og minst én annen person er drept i et skyteangrep på en restaurant i byen Arbil nord i Irak.

Saken oppdateres.

Tyrkiske myndigheter har bekreftet at en av deres ansatte ved det tyrkiske konsulatet i Arbil har blitt drept. Ifølge myndighetene i Arbil ble i tillegg minst én sivil person drept, mens en annen sivil ble såret.

President Recep Tayyip Erdogan fordømmer angrepet og sier Tyrkia legger press på irakiske myndigheter til å raskt pågripe gjerningspersonen.

Arbil er hovedstaden i den autonome regionen Kurdistan. Slike skyteepisoder på høylys dag har sjelden rammet den vanligvis rolige byen. Sikkerhetsstyrker har satt i gang en jakt på gjerningspersonen, som ser ut til å ha kommet seg unna. Skytingen skjedde på HuQQabaz, en populær restaurant i et fasjonabelt nabolag der sikkerheten regnes for å være god.

Iraks selvstyrte kurdiske region styres av Kurdistans demokratiske parti (KDP) og er politisk alliert med den tyrkiske regjeringen. Væpnede medlemmer av Kurdistans arbeiderparti (PKK) opererer imidlertid i deler av området. Tyrkia anser PKK, som i flere tiår har ført et væpnet opprør mot myndighetene der, for å være en terroristorganisasjon.

De siste månedene har Tyrkia trappet opp militære fly- og bakkeoperasjoner rettet mot PKK-mål i Irak.

Lørdag opplyste det tyrkiske forsvarsdepartementet at de utvider den militære offensiven som startet i mai i Nord-Irak.


(©NTB)

På forsiden nå