EU: Israels riving av palestinske hus er ulovlig

Israelske styrker har begynt rivingen av rundt 70 palestinske boliger i utkanten av Øst-Jerusalem. EU kaller rivingen for ulovlig og et brudd på folkeretten.

Saken oppdateres.

EU krever også at rivingene stanses umiddelbart.

– Israels bosetningspolitikk, deriblant handlinger utført i denne konteksten, som tvangsflyttinger, utkastelser, rivinger og konfiskering av boliger, er ulovlig i henhold til internasjonal lov, sier EUs utenrikspolitiske talskvinne, Maja Kocijancic, mandag.

– Vi forventer at israelske myndigheter umiddelbart stanser de pågående rivingene, legger hun til og viser til at de fleste bygningene ligger i sektorene A og B på Vestbredden, der den palestinske selvstyremyndigheten i henhold til Oslo-avtalen har ansvaret for sivile saker.

Rivingen omtales som den mest omfattende på flere år. Arbeidet begynte natt til mandag etter at israelsk høyesterett ga grønt lys til å iverksette en ordre fra forsvarsdepartementet.

Bygningene ligger i nabolaget Wadi Hummus, ved den palestinske landsbyen Sur Baher, og rivingen markerer slutten på en årelang kamp om boligene i utkanten av Jerusalem.

Dratt ut på gaten

Beboere og aktivister ble dratt ut av sine hjem, og journalister ble holdt på avstand. Digre anleggsmaskiner knuste takene på flere bygg, mens gravemaskiner ryddet i vrakrestene.

– Jeg vil dø her, ropte en mann etter at han ble tvunget ut.

Flere titall soldater og politi hadde før dette sperret av området

Boligene ligger i en del av Øst-Jerusalem som kontrolleres av Den palestinske selvstyremyndigheten, ifølge avisa Haaretz.

Innbyggerne i området sier at bygningene ligger på Vestbredden, og de understreker at de har fått byggetillatelse av den palestinske selvstyremyndigheten.

Israelske myndigheter begrunner rivingen med at boligene ligger for nært sikkerhetssperringene som Israel har bygd på den okkuperte Vestbredden.

– Risiko for sivile

Den palestinske regjeringen mener rivingen er brudd på inngåtte avtaler med Israel.

– Det smertefulle som skjer her, er den største og farligste ødeleggelsesoperasjonen utenom krigsoperasjoner, sier Walid Asaf, den palestinske ministeren med ansvar for å overvåke israelske bosetninger.

Han mener operasjonen har som mål å avskjære Jerusalem fra den palestinske byen Betlehem. Gilad Erdan, Israels minister for offentlig sikkerhet, anklager palestinerne for løgn.

– Strukturene ble bygget ulovlig ved siden av sikkerhetsgjerdet og utgjør en risiko for sivile liv og sikkerhetsstyrker, sier Erdan, som påpeker at rivingene etter planen skal være gjennomført innen dagen er omme.

Hundrevis rammet

FNs nødhjelpskontor OCHA sier den israelske kjennelsen omfatter rundt 70 leiligheter som enten er ferdige eller under bygging.

Rundt 20 mennesker kastes ut av sine hjem, mens rundt 350 andre som ennå ikke har flyttet inn, også rammes, anslår FN.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem og Vestbredden under seksdagerskrigen i 1967. Øst-Jerusalem er siden annektert, men verdenssamfunnet anser områdene for å være okkupert.

Tidlig på 2000-tallet startet Israel byggingen av murer og gjerder som ifølge myndighetene var nødvendig for å forhindre palestinske selvmordsbombere i å komme seg inn i Israel.

Palestinerne mener gjerdene er ulovlige og peker på at de er bygget inne på Vestbredden flere steder. Den internasjonale Haag-domstolen har slått fast det samme.

Byggestans

Det gjelder blant annet i Sur Baher. Etter forhandlinger med innbyggerne besluttet Israel i sin tid å bygge gjerdet inne på Vestbredden for å hindre deling av landsbyen. Siden har innbyggerne, med tillatelse fra palestinske myndigheter, begynt å bygge boliger i den delen av landsbyen som ligger på Vestbredden. Hæren beordret byggestans for flere år siden, og det var palestinernes siste anke som ble avvist av israelsk høyesterett.

Innbyggere frykter at ytterligere 100 boliger som er i en lignende situasjon i det aktuelle området, står i fare for å bli revet i framtida.

– Vi kommer til å havne på gata, sier Ismail Abadiyeh, som sammen med sin familie bor i en av de truede bygningene.
(©NTB)

På forsiden nå