Tyskland unngår så vidt resesjon

Tysklands økonomi vokste med 0,1 prosent i tredje kvartal. Hvis økonomien hadde krympet, ville landet teknisk sett vært i resesjon.

Saken oppdateres.

Et land er i resesjon når BNP krymper to kvartaler på rad. Ettersom tysk økonomi krympet i andre kvartal, var det knyttet stor spenning til hvilken vei det ville gå i månedene juli, august og september.

Selv om resesjonen ble avverget, er fortsatt den tyske økonomien i en stagnasjon.

Eksporten økte i tredje kvartal, mens importen holdt seg jevnt med andre kvartal. Økte offentlige investeringer og privat pengebruk gjorde at Tyskland slapp unna resesjon, opplyste Tysklands statistiske byrå torsdag.

Men samtidig måtte byrået konstatere at nedgangen i BNP var på 0,2 prosent i andre kvartal, ikke 0,1 prosent slik tidligere angitt.

Handelskrigen mellom USA og Kina blir trukket fram som en av flere årsaker til at det har vært svakere vekst i tysk industri enn i foregående år, noe som blant annet skyldes usikkerhet knyttet til nye tollbarrierer. Det uavklarte spørsmålet om når Storbritannia forlater EU, bidrar også til usikkerhet som hemmer vekst.

Økonomen Carsten Brzeski i ING viser til at Tysklands industri sliter i forbindelse med internasjonale og strukturelle utfordringer, mens privat pengebruk holder seg stabilt høyt som følge av lav inflasjon, lave renter og et sterkt arbeidsmarked.

Han beskriver disse to delene av den tyske økonomien som en depressiv del og en glad del.

– Det store spørsmålet er hvor lenge den glade kan motstå de negative innvirkningene fra den deprimerte, sier Brzeski.

(©NTB)

På forsiden nå