Frode Berg er overlevert til norske myndigheter

Frode Berg ble fredag klokken 11 overlevert til norske myndigheter i Litauen. Han kommer hjem så snart som praktisk mulig, sier statsministeren.

Frode Berg har vært fengslet i Russland.  Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide kommenterte overleveringen av spionasjedømte Frode Berg fredag på en pressekonferanse samme kveld.

– Frode Berg er nå en fri mann. Han har sittet fengslet i to år før han ble benådet av Russland og utvekslet klokka 11 i dag, sa statsministeren.

– Han kom for kort tid siden over grensa fra Kaliningrad til Litauen. Jeg er i Litauen og venter på å møte ham snart, sier Bergs norske advokat Brynjulf Risnes tidligere på dagen.

Til VG sier Bergs datter Christina Berg at familien nå er overlykkelige.

– Eneste vi vil si nå er at vi er overlykkelige og glade.

Utlevering på grensen

Utleveringen av de spiondømte skjedde på grensen mellom Litauen og Russland klokken 11 norsk tid fredag.

– Vi er glade for at Frode Berg nå kommer hjem til Norge, som en fri mann. Jeg vil takke litauiske myndigheter for samarbeidet og for den innsatsen de har gjort for å få Berg fri, sier statsminister Erna Solberg (H).

– Tiden i fengsel har vært en stor belastning for Frode Berg og hans nærmeste. Vi er glade for at han nå kan gjenforenes med sin familie. Vi har arbeidet systematisk for å få Frode Berg hjem helt fra han ble arrestert, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Fengslet i Russland

Snart to år i russisk fangenskap er over. Fredag ble Frode Berg løslatt som del av en fangeutveksling mellom Russland og Litauen.

Frode Berg er overlevert til den norske ambassaden i Litauen.

Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg ble pågrepet 5. desember 2017 av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva. Berg ble siktet for spionasje etter paragraf 276 og satt i FSB-fengselet Lefortovo.

Nordmannen nektet straffskyld etter spionasjetiltalen, men erkjente kontakt med norsk etterretning før reisen.

16. april i år ble Berg funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel i byretten i Moskva.

Ifølge dommen har Berg sendt eller overlevert penger til en russisk kontakt i forbindelse med innsamling av hemmeligstemplet materiale i Russland, ifølge NRK. Russisk påtalemyndighet fremholdt under rettssaken at Berg var tiltalt for å ha skaffet seg hemmeligstemplede opplysninger om russiske atomubåter.

Kurer

Berg har innrømmet at han som pensjonist har tatt på seg flere oppdrag for norsk etterretningstjeneste, men han har hevdet at det dreide seg om ren kurervirksomhet og ikke aktiv innsamling av informasjon.

Flere har vært kritisk til hvordan Etterretningstjenesten har håndtert saken.

Håpet om at en løslatelse nærmet seg, steg i forkant av at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov besøkte Norge i forbindelse med 75-årsdagen for frigjøringen av Finnmark 25. oktober.

Anbefalte benåding

16. oktober ble det kjent at en utveksling med en spiondømt russer i Litauen kunne være på trappene, og i slutten av oktober anbefalte en russisk kommisjon at president Vladimir Putin benåder Berg.

Før utleveringen kunne gjennomføres måtte Litauen vedta lovgiving som åpnet for en fangeutveksling. Det gjorde nasjonalforsamlingen 7. november, og mandag ble loven underskrevet av Litauens president. Det siste hinderet ble passert onsdag, da Litauens benådingskommisjon godkjente utvekslingen.

På forsiden nå