Ny spenning mellom Sverige og Kina over fengslet svensk-kinesisk forlegger

Kina truer med å stenge grensen for Sveriges kulturminister dersom regjeringen deltar i en prisseremoni for en fengslet svensk-kinesisk forlegger.

Saken oppdateres.

Statsminister Stefan Löfven gjør det imidlertid klart at kulturminister Amanda Lind vil dele ut prisen som den svenske PEN-klubben har tildelt forleggeren Gui Minhai som er fengslet i Kina.

Statsministeren velger dermed å overse den klare advarselen fra Kina, som er framsatt av den kinesiske ambassadøren i Stockholm, Gui Conyou. Han truer med at det blir følger for Sverige, dersom en høyt rangert svensk politiker leder eller deltar på seremonien.

Kultur- og demokratiminister Lind avviser også bestemt den kinesiske trusselen.

-Vi har gjort det klart overfor kineserne at Gui Minhai må settes fri og at det rår ytringsfrihet i Sverige, sier hun til TT.

Den kinesiske ambassadøren vil ikke utdype hva trusselen innebærer, men i det minste vil hun bli erklært uønsket i Kina.

Denne saken har versert mellom Kina og Sverige i lengre tid. Gui Minhai er svensk statsborger av kinesisk opprinnelse. I 2012 startet han et forlag i Hongkong som utgir bøker som det kinesiske kommunistpartiet har erklært forbudt.

Han er fengslet for å ha avslørt kinesiske statshemmeligheter. Hans datter bor i Sverige og kjemper for å få faren løslatt. Nylig ble han tildelt Tucholsky-prisen av svenske PEN.

Den kinesiske ambassaden i Stockholm utviser usedvanlig stor aktivitet i denne saken. SVT Nyheter melder at ambassadøren er blitt innkalt til UD for samtaler minst 40 ganger siden han tiltrådte i slutten av 2017.

UD vil ikke avsløre hva disse samtalene har dreid seg om, men det er en utbredt oppfatning at den fengslede Minhai og klager mot svenske medier er en gjenganger.(©NTB)

På forsiden nå