Putin og Zelenskyj møttes ansikt til ansikt i Paris

Presidentene Volodymyr Zelenskyj og Vladimir Putin møttes mandag for første gang i et forsøk på å gjenopplive fredsprosessen om Øst-Ukraina.

Saken oppdateres.

Utgangspunktet for mandagens toppmøte i Paris var den såkalte Minsk-avtalen fra 2015, da Russland og Ukraina ble enige om våpenhvile, tilbaketrekning av tunge våpen fra fronten og om å holde lokalvalg i den separatistkontrollerte Donbass-regionen.

Avtalen ble brutt kort tid etter, og Tysklands daværende utenriksminister, nåværende president Frank-Walter Steinmeier lanserte da en noe forenklet versjon.

Heller ikke den avtalen er etterlevd, og partene skal nå gjøre et nytt forsøk på å løse konflikten som har krevd over 13.000 menneskeliv de siste fem årene.

Motstand på hjemmebane

Ukrainas ferske president Zelenskyj har sluttet opp om Steinmeier-planen og åpnet for utvidet selvstyre i de separatistkontrollerte og Moskva-vennlige områdene i Øst-Ukraina. Meningsmålinger tyder imidlertid på at han langt fra har støtte fra et flertall av ukrainerne i dette.

Zelenskyj er også svekket politisk som følge av Ukrainas rolle i forbindelse med riksrettssaken som er underveis mot president Donald Trump i USA.

USA har vært en trofast støttespiller for Ukraina, men Zelenskyj må nå trå varsomt både overfor Det hvite hus og republikanere og demokrater i Kongressen.

Macron og Merkel

Frankrikes president Emmanuel Macron, som ikke legger skjul på sin ambisjon om å bli Europas fremste leder, var vert for mandagens toppmøte i Elysee-palasset.

Tysklands statsminister Angela Merkel deltok også og hadde trolig en kopi av Steinmeier-planen med seg i vesken, i håp om også å få Putin til å slutte opp om denne.

Zelenskyj, Putin og Merkel ankom palasset i 15-tiden, og ingen av dem ga noen kommentarer til pressen før møtet.
(©NTB)

På forsiden nå