Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger

Høyesterett i USA ber president Donald Trump forklare hvorfor han ikke ønsker å utlevere sine finansopplysninger. Trump blir bedt om å avgi forklaring i mars.

Saken oppdateres.

En avgjørelse fra høyesterett er ventet i juni neste år, sier landets høyesterett i en uttalelse fredag.

– Vi er glade for at høyesterett skal se på presidentens tre pågående saker. Sakene reiser betydelige konstitusjonelle spørsmål. Vi ser fram til å presentere våre skriftlige og muntlige svar, sier presidentens advokat Jay Sekulow i en uttalelse.

Trumps advokater har bedt om å svare på presidentens vegne.

Tidligere i desember ba Trump høyesterett om å nekte Kongressen innsyn i hans finansopplysninger. Fra før har Representantenes hus bedt om innsyn i Trumps finanser, og statsadvokaten på Manhattan har bedt om utlevering av presidentens skattemelding.

I alle de tre sakene har lavere domstoler slått fast at dokumentene må utleveres. Sakene skal nå altså avgjøres av høyesterett.

I USA er det lang tradisjon for at presidentkandidater offentliggjør sine skattemeldinger. Trump brøt med tradisjonen, og hans tidligere advokat Michael Cohen hevder presidenten frykter straffeskatt hvis selvangivelsene offentliggjøres.

Trumps advokater har tidligere uttalt at de mener presidenten har immunitet mens han fortsatt er i Det hvite hus.

Presidenten og hans støttespillere mener finansopplysningene kan bli brukt politisk mot ham. Demokratene har flertallet i Representantenes hus.

(©NTB)

På forsiden nå