Fire EU-land lanserer alternativ gjenreisningsplan

Østerrike, Sverige, Danmark og Nederland har lagt fram et motforslag til det fransk-tyske initiativet til en gjenreisningsplan for EU etter koronakrisen.

Saken oppdateres.

En viktig forskjell i forslaget fra de fire landene er at de heller vi ta i bruk billige lån framfor direkte bevilgninger til EU-land i krise. Gruppen tar ofte til orde for å være forsiktige med pengebruken, og omtales gjerne som de nøysomme fire.

Nødhjelpen skal begrenses til en toårsperiode, heter det i en uttalelse fra regjeringen i Østerrike lørdag.

– Vårt mål er å skaffe midlertidig, dedikert finansiering og tilby gunstige lån til dem som er hardest rammet av krisen, heter det i forslaget, som nyhetsbyrået DPA har fått tilgang til.

I forslaget, som allerede er blitt luftet flere ganger, gjør de fire landene det klart at de ikke vil gå med på å opprette fellesgjeld og øke EU-budsjettet.

Merkel og Macron

Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron la nylig fram en skisse til en gjenreisningsplan verdt 500 milliarder euro etter krisen forårsaket av koronapandemien.

Planen deres er at pengene skal skaffes til veie av EU-kommisjonen som lån i kapitalmarkedet og distribueres som tilskudd via EU-budsjettet.

I de fire landenes motforslag legges det opp til et fond, uten at det er satt noen øvre grense. Gruppen sier fondet skal brukes til å støtte økonomisk innhenting og øke styrken i helsesektoren.

De fire landene skriver også at låntakerne bør forplikte seg til reformer og å overholde budsjettrammer, og tar til orde for styringsmekanismer som skal hindre at svindlere tar for seg av gjenreisningsmidlene.

Lansering onsdag

I Italia er det stor motstand mot å knytte føringer til pandemihjelpen. Årsaken er en mistanke om at landet kan bli nødt til å innføre svært upopulære nøysomhetstiltak etter påtrykk fra EU.

Onsdag legger EU-kommisjonen fram sitt eget forslag om et gjenreisningsfond. Alle de 27 medlemslandene må slutte seg til planene for at de skal kunne gjennomføres.

Forhandlingene ventes å bli vanskelige. Krav om solidaritet fra hardt rammede land som Spania og Italia står imot nordeuropeisk uvilje mot å åpne lommeboka.

I en Twitter-melding lørdag kommenterte Italias europaminister Enzo Amendola de fire landenes forslag.

– Defensivt og upassende, er hans dom. Han oppfordrer EU-kommisjonen til å være modigere i sitt forslag.

(©NTB)

På forsiden nå