Afghanistan: De siste 400 Taliban-fangene løslates

Afghanske myndigheter har startet løslatelsen av de siste 400 Taliban-fangene i landet.

Saken oppdateres.

Et stormøte, en såkalt loya jirga, vedtok i helgen å etterkomme opprørernes krav og løslate 400 Taliban-fanger. Løslatelsen av disse er nå i gang, opplyser afghanske myndigheter.

Mandag opplyste Taliban at de er villige til å sette seg til forhandlingsbordet for å få slutt på den 30 år lange krigen i landet, «innen en uke» etter at fangene er løslatt.

Etterkommer kravet

Taliban har krevd at i alt 5.000 fanger skal løslates før opprørsgruppen er villig til å starte fredsforhandlingene med regjeringen.

President Ashraf Ghani opplyste i slutten av juli at 4.600 fanger var løslatt, men nektet å løslate de resterende fordi de ifølge ham har vært innblandet i «alvorlig kriminalitet». Nå blir også disse løslatt.

Fem av fangene som løslates knyttes til angrepet mot Intercontinental Hotel i Kabul i 2018 der rundt 40 mennesker ble drept, 14 av dem utlendinger, og der den norske forskeren Arne Strand ble skadd.

Verdt prisen

Strand, som er visedirektør ved Christian Michelsens Institutt og en av Norges fremste eksperter på Afghanistan, mener løslatelsen er en pris verdt å betale for potensiell fred i det krigsherjede landet.

Å komme seg dit kan imidlertid bli tidkrevende, ifølge Strand.

– Dersom forhandlingene også medfører en våpenhvile, er man kommet et langt stykke på vei. Men det kan ta lang tid, sa Strand til NTB tidligere i uka.

Han peker på at dagens regjering er veldig svak og stadig blir mer sårbar. Forhandlinger er dermed det beste kortet for å hindre et nytt Taliban-styre i Afghanistan.


(©NTB)

På forsiden nå