Nobelprisvinner forlater Hviterussland

Den opposisjonelle nobelprisvinneren og forfatteren Svetlana Aleksijevitsj har forlatt Hviterussland for å få medisinsk behandling i Tyskland, opplyser en venn.

Saken oppdateres.

Behandlingen var planlagt, og den 72 år gamle litteraturprisvinneren vil returnere til Hviterussland om en måned, forteller Marija Voitesjonok.

– Hun kutter ikke ut aktiviteten som medlem av samordningsrådet, legger Voitesjonok til.

Rådet er opprettet av opposisjonen i Hviterussland for å gå i dialog med myndighetene om en fredelig maktovergang i landet. Aleksijevitsj sa nylig at hun er det eneste medlemmet av rådet som ikke er i fengsel eller i utlandet.

Ifølge Voitesjonok skal nobelprisvinneren i litteratur fra 2015 også besøke Italia, der hun er tildelt en litteraturpris.

Symbolsk rolle

Aleksijevitsj er mest kjent for sine bøker på russisk med øyenvitneskildringer fra Sovjet-tiden, inkludert andre verdenskrig og atomulykken i Tsjernobyl. Hun har alltid vært i opposisjon til landets president Aleksandr Lukasjenko. Etter det omstridte valget i august og de påfølgende massedemonstrasjonene, har Aleksijevitsj inntatt en symbolsk rolle i kampen for demokrati, men har ikke deltatt i møtene i samordningsrådet.

Det offisielle valgresultatet ga Lukasjenko seieren med drøyt 80 prosent av stemmene, men opposisjonen krever nyvalg. EU sier valget verken var fritt eller rettferdig og anerkjenner ikke resultatet. De anerkjenner heller ikke Lukasjenkos legitimitet.

Flere medlemmer av samordningsrådet er siktet for å undergrave rikets sikkerhet. Aleksijevitsj nektet å svare på spørsmål da etterforskere kalte henne inn til avhør om påstandene om at opposisjonen prøver å gripe makten i landet.

Hemmelig innsettelse

I tillegg til prominente personer i opposisjonen har hundrevis av demonstranter blitt arrestert av myndighetene under protestene.

Nylig ble det holdt en hemmelig innsettelsesseremoni for Lukasjenko, som har styrt landet i 26 år.

(©NTB)

På forsiden nå