Gresk nazileder dømt til 13 års fengsel

Lederen av det greske nynazistiske partiet Gyllent Daggry er dømt til 13 års fengsel i en rettssak der også en rekke andre partimedlemmer ble dømt.

Saken oppdateres.

Rettssaken er blitt omtalt som en av de viktigste i moderne gresk politisk historie. Dommen markerer et kraftig fall for Nikos Michaliakos, 62-åringen som stiftet Gyllent Daggry og gjorde partiet til det tredje største i Hellas i 2015.

Samme år startet rettssaken mot ham og en rekke andre partimedlemmer. De sto tiltalt for å ha ledet en kriminell organisasjon. Over 50 personer ble dømt onsdag.

The Guardian sammenligner rettssaken med Nürnberg-prosessene mot nazistene etter andre verdenskrig.

Patruljerte gatene i uniformer

Dommeren falt ned på fengselsstraffer på 13 år for partilederen og fem andre medlemmer av partiets innerste sirkel. Det inkluderer blant annet Ionnis Lagos, som sitter i EU-parlamentet.

I dommen vises det blant annet til at partimedlemmene patruljerte gatene iført uniformer, ofte bevæpnet.

Partiorganisasjonen sammenlignes med det militære hiarkivet som preget Adolf Hitlers nazistparti.

Greske myndigheter må sende en forespørsel til EU-parlamentet om å få opphevet immuniteten Lagos har som folkevalgt der.

Livstid for drap

Til sammen ble mer enn 50 personer dømt, for alt fra å ha ledet en kriminell organisasjon til drap, overfall og våpenbesittelse.

Greske myndigheter begynte å slå hardt ned på Gyllent Daggry etter drapet på den antifascistiske musikeren Pavlos Fyssas i 2013. Gyllent Daggry-medlemmet Yiorgos Roupakias ble idømt en livstidsstraff for drapet onsdag.

Fyssas' far, som fulgte rettssaken, er imidlertid skuffet over lengden på straffene partitoppene fikk.


– Det er for milde dommer. Jeg er ikke fornøyd. Jeg hadde håpet de ville få 20 år, sier han.

(©NTB)

På forsiden nå