Sveits sier nei til strenge regler for næringslivet

Sveitsiske velgere har vendt tommelen ned for en plan om å innføre noen av de strengeste ansvarsreglene for selskaper i verden.

Saken oppdateres.

En folkeavstemning om saken ble avholdt søndag.

Det kreves både flertall fra en majoritet av velgerne på landsbasis, men også fra et flertall av Sveits 23 kantoner, hvorav tre er delt i to. Det ble et knapt flertall for forslaget totalt sett, men de fleste kantonene sa nei.

Hadde forslaget gått gjennom, ville det blitt innført som et tillegg til den sveitsiske grunnloven, og selskaper i landet og deres leverandører måtte ha forholdt seg til svært strenge menneskerettighets- og miljøstandarder.

En allianse av 130 ikke-statlige organisasjoner sto bak forslaget, som ble støttet av kirkelige grupper og fagforeninger.

Både regjeringen og nasjonalforsamlingen i Sveits var mot forslaget. De mente reglene gikk for langt, selv om intensjonen var god.

Tilhengerne av de foreslåtte reglene hadde i forkant av avstemningen hengt opp mengder av plakater i små og store byer, der miljøødeleggelser og lidelser forårsaket av sveitsiske selskaper ble omtalt.

Velgernes nei førte imidlertid til at regjeringens motforslag nå blir gjennomført. Det innebærer nye krav til rapportering om menneskerettigheter, miljøtiltak og korrupsjonsspørsmål, men selskapene blir ikke gjort ansvarlige for overtredelser på samme måte som i det nedstemte forslaget.

Sveitsiske velgere sa også nei til et separat forslag om å forby finansiering av selskaper som produserer våpen og krigsmateriell, et tiltak som kunne ha blokkert investeringer verdt milliarder.

(©NTB)

På forsiden nå