Masserettssak mot mafiaen i Italia i gang

Hundrevis av tiltalte fulgte med på videolink da navnene deres ble lest opp da den største mafiarettssaken på over 30 år startet i Italia.

Saken oppdateres.

Til sammen er 355 mistenkte mafiamedlemmer og deres hjelpere tiltalt. Blant dem er politikere, embetsfolk, politimenn og forretningsfolk.

En viktig dag, konstaterte den kjente mafiajegeren og aktor Nicola Gratteri før rettssaken startet onsdag.

– Rettssaken vil vise at mafiaen fra Calabria ikke lenger er en mafia som består av gjetere som viser seg til kidnapping, men en stor kriminell organisasjon, sa han.

Ikke på 30 år har det vært holdt en så stor rettssak mot mafiaen i Italia. Det dreier seg om det familiebaserte nettverket 'Ndrangheta, som med base i Calabria-regionen i Sør-Italia står bak en verdensomspennende kriminell organisasjon. Nettverket har for lengst blitt mektigere enn Cosa nostra, den berømte mafiaen som har sitt utspring på Sicilia.

'Ndrangheta har kun vært stemplet som en mafiaorganisasjon siden 2010, men har sine røtter helt tilbake til samlingen av Italia i 1861. Gruppen kontrollerer blant annet smugling og salg av tonnevis av kokain på det europeiske markedet.

Barnedrap

Organisasjonen er kjent for sin brutalitet og anklages blant annet for drap på flere titall barn siden 1950-tallet. Blant dem er tre år gamle Nicola «Coco» Campolongo, som ble skutt i hodet i 2014 av menn som var ute etter bestefaren hans.

Rettssaken innledes onsdag og er ventet å vare i over to år. Den er kun rettet mot en av nettverkets mange klaner: Mancuso-familien.

Blant de tiltalte er mafiabossen Luigi Mancuso – «onkelen» – som satt nesten 20 år i fengsel før han gikk under jorden. Mange av de andre har også kallenavn som tatt rett ut av en Hollywood-film: «Ulven», «Feitingen», «Søten», «Blondie» og «Lille Geit».

De fleste ble pågrepet i en rekke nøye planlagte politiraid i desember 2019. De ble gjennomført før daggry både i Italia, Tyskland, Sveits og Bulgaria.

Nå er de tiltalt for blant annet tilknytning til mafiaen, drap, drapsforsøk, narkotikasmugling, utpressing, lånehaivirksomhet, lekking av hemmeligstemplet offentlig informasjon, maktmisbruk, heleri og hvitvasking.

Berømt aktor

Påtalemyndigheten har innkalt over 900 vitner, og 400 advokater er involvert i saken. Flere av vitnene er ventet å bryte taushetskodeksen, som nærmest er hellig i organisasjonen, og det er ventet at flere av gruppens godt bevarte hemmeligheter vil bli avslørt.

Nicola Gratteri, som altså leder aktoratet, har levd under politibeskyttelse i over 30 år og er Italias mest kjente mafiajeger.

Som barn spilte den nå 62 år gamle aktoren fotball med mange av dem han har sørget for å sperre inne flere tiår senere. Han har lovet å ta knekken på en organisasjon som han mener kveler befolkningen.

I størrelse blir rettssaken kun slått av Italias første masserettssak mot mafiaen i 1986–87. Den var rettet mot Cosa Nostras mange familier og endte med at 338 personer ble dømt. De to aktorene Giovanni Falcone og Paolo Borsellino ble senere likvidert.

– Mange hjelpere

Rettssaken som startet onsdag er viktig fordi den involverer så mange personer som anklages for å ha hjulpet mafiaen med å fungere, mener professor i kriminologi, Federico Varese ved Oxford University

– Det er åpenbart sjokkerende at man har en kriminell gruppe som er så rotfestet i territoriet at du må stille hundrevis av mennesker for retten, sier han.

Over 90 tiltalte har bedt om raskere rettergang, og når disse regnes med, er det over 400 tiltalte. Blant dem er den tidligere parlamentarikeren, frimureren og kjente forsvarsadvokaten Giancarlo Pittelli fra høyrepartiet Forza.

Han avviser anklagene om at han har fungert som mellommann mellom 'Ndrangheta og en rekke mektige institusjoner, både politiske, økonomiske og juridiske.

Mye på spill

Å stille flere hundre mennesker for retten i en og samme rettssak, er omstridt, ettersom det kan så tvil om alle får en rettferdig rettergang. Men påtalemyndigheten mener at mafiaens omfattende og innfløkte virksomhet betyr at sakene ikke kan skilles fra hverandre.

For Gratteri står svært mye på spill.

– Hvis det ikke fører til at mange blir dømt, vil det anses som en flopp, sier en av forsvarerne, Nicola Lo Torto.

Og selv om aktoratet lykkes, betyr det ikke slutten for 'Ndrangheta, understreker kriminologiprofessor Varese.

– Du kan kaste dem i fengsel, men hvis du ikke fjerner de grunnleggende årsakene til at de finnes, vil de bare fornye seg, sier han.(©NTB)

På forsiden nå