Norges ambassade har ikke mottatt advarsler fra militærjuntaen i Myanmar

Militærjuntaen i Myanmar har advart Danmarks ambassade mot å rapportere hjem om hva som skjer der, en advarsel Norge ikke har mottatt.

Saken oppdateres.

Ifølge Danmarks ambassadør i Yangon, John Nielsen, har kuppmakerne kommet med et skriv der de i «en dårlig skjult truende tone» advarer mot innblanding utenfra.

– De forteller oss blant annet at vi ikke må sende ut eller videresende erklæringer eller informasjon om hva som skjer internt i landet, fordi det vil være å blande seg inn i indre anliggender, sier Nielsen.

Den norske ambassaden i Yangon har ikke mottatt noen henvendelse fra militærregimet som har blitt tolket som en advarsel mot å rapportere hjem om situasjonen i Myanmar, sier pressevakt i Utenriksdepartementet, Guri Solberg, til NTB.

Militærkuppet i Myanmar har utløst store protester som generalene har slått hardt ned på. Ifølge FNs generalsekretær for menneskerettigheter Michelle Bachelet er minst 54 demonstranter drept.

1.700 er pågrepet siden 1. februar og blant dem er det minst 29 journalister.

Onsdag ble 38 demonstranter skutt og drept av politi og soldater under demonstrasjoner i flere byer.

– Det er ingen tvil om at vi i løpet av den siste uka har opplevd en kraftig økning i voldsbruken mot dem som protesterer fra politiets og de militæres side, sier Nielsen.

– De militære har fengslet en lang rekke journalister den siste uka og har en lang liste med folk de leter etter. Noen har flyktet til Thailand, mens andre har gått under jorda, sier ambassadøren.

– De militære forbyr også medier å kalle det et kupp og bruke ordet militærjunta, sier Nielsen.

(©NTB)

På forsiden nå