Svenske Liberalerna sier farvel til samarbeidsavtale med regjeringen

Svenske Liberalerna vil ikke lenger være støtteparti for den rødgrønne regjeringen, men venter med å avvikle samarbeidet til høsten.

Saken oppdateres.

Partiet ga fredag beskjed om at det avvikler det såkalte januar-samarbeidet etter budsjettbehandlingen i høst.

I stedet ønsker partiet å inngå i en borgerlig regjering i 2022, men ikke hvis det betyr at det må sitte i regjering med det høyrenasjonalistiske partiet Sverigedemokraterna.

– Liberalerna kommer selvfølgelig ikke til å akseptere en regjering der Sverigedemokraterna inngår, skriver partileder Nyamko Sabuni i et debattinnlegg i Dagens Nyheter fredag.

Sliter med sperregrensen

Den såkalte januar-avtalen ble inngått mellom Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna og Centern for å sikre parlamentarisk flertall for mindretallsregjeringen til statsminister Stefan Löfven

Liberalerna har lenge ligget svært dårlig an på meningsmålingene, og det har ikke blitt bedre etter at Sabuni ble ny leder sommeren 2019.

I debattinnlegget framholder Sabuni at forutsetningene for en liberal politikk er best etter neste valg hvis Sverige får en ny regjering og statsminister. Hun understreker også at beslutningen er tatt av partiledelsen og riksdagsgruppen.

– Smart valg

– I dag er en viktig dag for Liberalerna, sier Sabuni i en tale som er lagt ut på Facebook.

Professor i statsvitenskap Sören Holmberg ved Göteborgs universitet mener at Liberalerna har tatt et smart valg.

Han tror kursendringen var nødvendig for at partiet skal greie å komme over sperregrensen på 4 prosent.

(©NTB)

På forsiden nå