EU skryter av egen vaksineinnsats og er villig til å diskutere patentunntak

EU er klar til å diskutere det amerikanske forslaget om å dele patenter for koronavaksiner, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Saken oppdateres.

– Vi står klar til å diskutere hvordan det amerikanske forslaget om å oppheve patentbeskyttelsen for koronavaksiner kan bidra til å avslutte krisen, sa hun torsdag, uten å komme med noen håndfast forpliktelse.

Samtidig understreket hun at EUs prioritet vil være å øke forsyningen av vaksiner globalt, en indirekte kritikk rettet mot USA og Storbritannia for å begrense vaksineeksport.

– På kort sikt ber vi alle vaksineproduserende land om å åpne for eksport, sa von der Leyen.

Biden under press

Onsdag sa USAs handelsrepresentant Katherine Tai at Washington nå støtter oppfordringer om å gi patentfritak for koronavaksiner. President Joe Biden har vært under press for å støtte forslaget, som kan hjelpe fattigere land med å produsere billigere generiske versjoner av koronavaksinene.

Lederen for Verdens helseorganisasjons (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus kaller Bidens beslutning historisk. EU, og Norge, hadde til nå vært motstander av forslaget.

– Har vært åpne

Von der Leyens kommisjon har blitt kritisert for treg utrulling av koronavaksiner i EU. Men på torsdagens nettkonferanse i regi av European University Institute i Firenze i Italia sa hun at EU nå er på rett spor.

– Noen kunne ha sagt at land som USA og Storbritannia var raske i starten. Men jeg vil si at Europa har oppnådd denne suksessen mens vi også har forblitt åpne overfor verden, mens andre har holdt sin vaksineproduksjon for seg selv, sa hun.

– Europa er verdens ledende vaksineeksportør. Så langt er over 200 millioner doser med vaksiner produsert i Europa sendt til resten av verden, sa hun.

– Europa eksporterer like mange vaksiner som vi leverer til egne innbyggere. Og for å gjøre det klart, så er Europa den eneste demokratiske regionen i verden som eksporterer vaksiner i stor skala, sa von der Leyen.

Positiv tone

Medlemslandet Tyskland varsler at Berlin står klar til å ta fatt på samtaler om å oppheve vaksinepatent.

– Det er en diskusjon som vi er åpen for, sa utenriksminister Heiko Maas da han ble spurt om kommentar til kunngjøringen.

Frankrike har tidligere vært motstander av et slikt tiltak og ment det ville ha ført til mindre utvikling. President Emmanuel Macron har nå endret mening.

– Jeg er definitivt i favør, sa presidenten torsdag.

Ingen franske legemiddelselskaper har så langt klart å utvikle og fått godkjent noen koronavaksine.

Det har derimot Russland og Kina, som begge er storeksportører.

– Fra Europa hører vi om en idé som etter min mening fortjener oppmerksomhet, nemlig å fjerne patentbeskyttelse på koronavaksiner, sa president Vladimir Putin på et fjernsynssendt møte torsdag ettermiddag.

– Russland vil selvsagt støtte en slik tilnærming, la Putin til, som oppfordrer visestatsminister Tatjana Golikova til å sette i gang med logistikkarbeidet som trengs.

– Som jeg har sagt mange ganger: Vi bør ikke tenke på hvordan vi skal tjene mest mulig, men på hvordan vi kan ivareta folks sikkerhet, sa Putin.

Kina vil bruke WHO og WTO

– Kina støtter positive samtaler, sa utenriksdepartementets talsmann Wang Wenbin torsdag da journalister spurte om Beijings reaksjon på kunngjøringen fra USA.

Han kom ikke med noen hint om konkret handling fra Kinas side, men sa at regjeringen i Beijing er positiv til å bedre tilgangen på vaksiner for alle land i verden, og at samtaler i regi av WHO og Verdens handelsorganisasjon (WTO) er veien å gå.

– Vi distribuerer også vaksiner til land med presserende behov. Vi kommer til å fortsette å gjøre vaksinene til et fellesgode og bidra til å gjøre vaksinene rimeligere og mer tilgjengelig i utviklingsland, sa Wenbin ifølge DPA.

Ifølge offisielle tall fra Beijing, har Kina allerede levert mer enn 100 millioner vaksinedoser til rundt 80 land og tre internasjonale organisasjoner.

Det er imidlertid uklart hvor mange av disse dosene som er blitt donert til andre land, og hvor mange som er blitt solgt til markedspris.

– Historisk

Mer enn 100 WTO-medlemsland ønsker opphevelse av patenter for koronavaksiner, slik at flere land kan lage vaksiner.

Hensikten med patentunntak er å gjøre fattigere land i stand til å produsere vaksiner selv. Nåværende vaksineproduserende land har blitt anklaget for å bygge opp lagre med vaksiner og for å være mer opptatt av å beskytte inntekter til legemiddelindustrien.

– Historien vil huske den amerikanske regjeringens beslutning som den riktige tingen å gjøre på det riktige tidspunktet, for å bekjempe en grusom utfordring som er uten sidestykke i vår moderne historie, sier John Nkengasong, direktør for AUs folkehelseinstitutt Africa Centres for Disease Control and Prevention (Africa CDC).(©NTB)

På forsiden nå