TV 2: Sverige og Finland blir oransje på EUs smittekart

Hele Sverige og Finland er nå oransje på smittekartet fra det europeiske smittevernbyrået ECDC. Stockholm og Helsingfors er røde.

Hele Sverige er oransje, mens Stockholm er rødt.   Foto: Trygve Ulriksen Skogseth

Saken oppdateres.

Det var TV 2 som først omtalte saken.

Til sammen er smittesituasjonen nå verre i 36 ulike områder i Europa. Fredag oppdaterer Folkehelseinstituttet sine kart, som viser hvilke land og regioner der det er ekstra koronakrav ved innreise til Norge.

I Norge er nå Møre og Romsdal, Agder og Oslo oransje på ECDCs kart, etter å ha vært grønne i forrige uke. Troms og Finnmark er fortsatt oransje. Til gjengjeld er Nordland nå grønn.

I Danmark er region Nordjylland rød, etter å ha vært oransje i forrige uke. Midtjylland og København er fortsatt røde.

Spania nesten helt mørkerødt

Dersom man kommer til Norge fra en oransje eller rød region, er kravet blant annet at man må i innreisekarantene. Dette gjelder imidlertid ikke fullvaksinerte, eller de som har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene. Det er også begrenset hvem som har rett til å komme til Norge.

Flere regioner i Spania og Frankrike har fått en forverret smittesituasjon. I Spania er nå hele landet, med unntak av Kanariøyene og regionen Asturias i nord, farget mørkerødt. Kanariøyene og Asturias er røde. Store deler av det sørlige Frankrike er nå mørkerødt, og flere regioner lenger nord i landet har gått fra oransje til rødt.

Bedring i Nederland

For mørkerøde land gjelder de samme restriksjonene som de oransje og røde, men deler av innreisekarantenen må gjennomføres på karantenehotell.

Hele det greske fastlandet, med unntak av to grenseregioner i nordvest og nordøst, er nå rødt. Kreta er fortsatt mørkerødt. Island går nå fra oransje til rødt, det samme gjør blant annet Toscana i Italia. For Nederland er situasjonen noe bedre, idet alle landets regioner har forlatt den mørkerøde kategorien og gått tilbake til rødt.

På forsiden nå