Algeries mangeårige president Bouteflika er død

Abdelaziz Bouteflika, som i nesten 20 år var Algeries president, er død, melder statlig algerisk TV.

Saken oppdateres.

Bouteflika var president i Algerie fra 1999 til han ble tvunget fra makten etter omfattende demonstrasjoner i 2019. Han er den lengstsittende lederen i Algeries historie.

Ifølge landets statlige TV-kanal døde han fredag, 84 år gammel.

Bouteflika ledet Algerie ut av en borgerkrig som er antatt å ha tatt livet av rundt 150.000 mennesker. Han ble kalt «Boutef» i hjemlandet, og fikk tidlig respekt som en fredsskaper, blant annet takket være amnestiet som ble gitt til islamistkrigere mot at de la ned våpnene.

Absolutt president

Bouteflika ble gjenvalgt tre ganger, senest i 2014. Gradvis fikk han mer og mer makt over samfunnet, og på høyden av sitt styre tidlig på 2000-tallet hadde han all makt, sier journalist Farid Alilat, som har skrevet en biografi om Bouteflika.

– Han ble en absolutt president, sier Alilat.

Den arabiske våren i 2011 fikk ikke skikkelig fotfeste i Algerie, der mange fortsatt hadde den opprivende borgerkrigen på 90-tallet friskt i minnet.

Men Bouteflikas styre ble stadig kritisert, blant annet for utstrakt korrupsjon. Et land med rike oljeinntekter hadde en stor andel fattige og arbeidsløse, og dårlig infrastruktur.

Bouteflika ønsket gjenvalg også i 2019, men trakk seg etter omfattende demonstrasjoner som til slutt førte til at hæren trakk sin støtte til ham.

Demonstrasjonene fortsatte

Etter at han trakk seg tilbake levde han et stort sett anonymt liv vest i landet.

Selv etter Bouteflikas avgang har det vært omfattende demonstrasjoner i landet, der flere mener de ikke har sett store endringer.

Demonstrasjonene ble stanset av koronapandemien og myndighetenes forsøk på å slå dem ned.

Ifølge en gruppe for innsatte, sitter rundt 200 personer fengslet i forbindelse med demonstrasjonene.

(©NTB)

På forsiden nå