Tyskland kan få ny regjering i starten av desember

De tyske sosialdemokratene SPD og koalisjonspartnerne har som mål å ha på plass en ny regjering under ledelse av Olaf Scholz i starten av desember.

Saken oppdateres.

– Framdriftsplanen er ambisiøs, men Tyskland trenger en stabil regjering så snart som mulig, sier Volker Wissing, generalsekretær i Det fridemokratiske partiet FDP.

Forrige fredag ble det klart at de tre partiene SPD, De Grønne og FDP hadde lyktes med sonderingene, og startskuddet gikk da for formelle forhandlinger om en ny regjering.

De tre partiene, som ikke tidligere har samarbeidet på føderalt nivå, satser på å sluttføre forhandlingene innen utgangen av november, slik at Scholz kan tas i ed som Angela Merkels etterfølger 6. desember.

Høyt tempo

Det var tidligere enn ventet. Dersom de tre partiene lykkes med å få på plass sin regjering alt i starten av desember, blir Merkel så vidt ikke Tysklands lengstsittende statsminister siden 2. verdenskrig.

For å slå Helmut Kohls rekord på 16 år og 26 dager må Merkel sitte til 18. desember. Merkel har egentlig gått av, men fortsetter som leder av et forretningsministerium inntil etterfølgeren er klar.

Det er derfor Merkel representerer Tyskland på EU-toppmøtet i Brussel torsdag og fredag.

Arbeidsgrupper

Forhandlingene mellom de tre partiene skal nå deles opp i 22 arbeidsgrupper som jobber parallelt fram mot fristen. Til slutt skal det hele sys sammen til en omforent regjeringsplattform.

Sonderingene i forrige uke avklarte en del overordnede satsingsområder som betydelige investeringer på feltene klima, infrastruktur og utdanning. Ambisjonen om en grønnere og mer digital hverdag danner bakteppet for regjeringsforhandlingene.

De tre har lovet å overholde Tysklands gjeldstak og skal ikke øke skatene. Forhandlingene vil vise hvordan reformene skal finansieres.


(©NTB)

På forsiden nå