Gambias sannhetskommisjon la fram rapport

Sannhets- og forsoningskommisjonen i Gambia ber landets regjering straffeforfølge dem som var ansvarlige for overgrep under landets tidligere diktator.

Saken oppdateres.

Yahya Jammeh styrte Gambia med hard hånd i 22 år og anklages blant annet for å ha sendt dødsskvadroner etter sine motstandere.

Etter omfattende press fra andre land i regionen ble han i 2017 tvunget til å overlate makten til Adama Barrow, som overraskende hadde vunnet valget seks uker tidligere. Jammeh har siden levd i eksil i Ekvatorial-Guinea.

Etter flere utsettelser la Gambias sannhets- og forsoningskommisjon torsdag fram sin rapport, som anbefaler at regjeringen straffeforfølger dem «som bærer det største ansvaret for brudd på menneskerettighetene og overgrep».

Kommisjonen har i to år hørt viter fortelle om fengsling uten lov og dom, tortur, voldtekter og drap, mye utført av Jammehs dødsskvadroner.

Rapportens innhold er imidlertid unntatt offentlighet, og kommisjonen har ikke mandat til selv å reise tiltale mot noen. Innen seks måneder skal imidlertid at presidenten offentliggjør en såkalt hvitbok om hvordan rapporten skal følges opp.

Jammeh har fortsatt betydelig støtte blant mange av Gambias 2 millioner innbyggere og rapporten kommer få dager før det skal holdes presidentvalg i landet.

Den tidligere diktatorens støttespillere vil ha ham tilbake, mens menneskerettsforkjempere mener at 56-åringen bør være den første som stilles for retten.

(©NTB)

På forsiden nå