Pandemien har krevd 1,5 millioner liv i Europa

Koronapandemien har krevd over 1,5 millioner liv i Europa, og i mange land har smittespredningen skutt kraftig fart de siste ukene.

Saken oppdateres.

Sykehusene i flere europeiske land er igjen i ferd med å fylles opp av covid-19-pasienter, og myndighetene ser seg nødt til å gjeninnføre strenge tiltak.

Flere land har begynt å vaksinere små barn i et forsøk på å bremse spredning av viruset, og i storbyer som Berlin, Paris og Praha vurderes det nå nye tiltak i tiden fram mot jul.

Tysklands avtroppende statsminister Angela Merkel hadde torsdag et klart budskap til sine landsmenn og til sin sosialdemokratiske etterfølger Olof Scholz.

– Vi behøver flere restriksjoner mot nærkontakt, sa Merkel.

Stadig verre i Tyskland

Tyskland passerte torsdag 100.000 døde i pandemien og har den siste uka i gjennomsnitt hatt 419,7 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere. Det er flere enn noensinne tidligere under pandemien.

– Vi må være forsiktige slik at sykehusene våre ikke blir overveldet, sa Merkel.

Tyskland krever nå koronapass på offentlig transport og arbeidsplasser, og hardt rammede deler av landet har avlyst de tradisjonsrike julemarkedene.

Uvaksinerte slipper ikke lenger inn på treningssentre, barer eller andre steder der folk samles.

Frankrike trapper opp vaksinering

69 prosent av innbyggerne er nå fullvaksinert i Tyskland, og dette er en lavere andel enn i mange andre vesteuropeiske land. I Portugal er 86 prosent fullvaksinert, mens andelen i Frankrike er 75 prosent.

Også i Frankrike øker imidlertid smitten, og helseminister Olivier Véran opplyste torsdag at alle voksne fra helgen av kan få en tredje påfyllingsdose med vaksine.

Etter 15. januar neste år må alle over 18 år i Frankrike dokumentere at de har fått en slik påfyllingsdose dersom de vil ha gyldig koronapass, noe som trengs for å slippe inn på barer, treningssentre og andre offentlige steder.

EU-kommisjonen har på sin side foreslått at koronapass bare bør gjelde i ni måneder etter at man har fått siste vaksinedose.

Verdens høyeste smittetrykk

Slovakia har nå verdens høyeste smittetrykk og stengte torsdag ned i to uker i et forsøk på å bremse pandemien.

I hovedstaden Bratislava var gatene tomme torsdag kveld, spisesteder var stengt og bare butikker som selger livsnødvendigheter får holde åpent.

Innbyggerne i Slovakia får bare forlate hjemmene sine dersom de har gyldig ærend, som nødvendige innkjøp og reise til jobb, skole eller vaksinasjonssted. Under halvparten av landets befolkning er fullvaksinert.

Unntakstilstand

Tsjekkia innførte 30 dagers unntakstilstand torsdag og stengte blant annet julemarkeder og nattklubber for å bremse smittespredningen.

Kapasiteten ved flere av landets sykehus er sprengt som følge av pandemien, og pasienter blir flyttet til andre sykehus i ambulanser og helikoptre.

Også der ble torsdagens nyhet fra Sør-Afrika, der leger opplyser at de har påvist en ny virusvariant som sprer seg raskt, mottatt med bekymring.


(©NTB)

På forsiden nå