Regjeringsavtale formelt undertegnet i Tyskland

Sosialdemokratiske SPD, De grønne og Fridemokratene (FDP) har undertegnet avtalen som skal ligge til grunn for en koalisjonsregjering med Olaf Scholz i spissen.

Saken oppdateres.

En avstemning om regjeringsdannelsen i Forbundsdagen, der de tre partiene har klart flertall, er ventet onsdag.

I helgen hadde både SPD og FDP partimøter der de godkjente regjeringsplattformen, og De grønne godkjente avtalen i en avstemning mandag.

Signeringen av den 177 sider lange regjeringsavtalen fant sted på museet Futurium i Berlin. Tiltak for å begrense klimaendringene er en sentral prioritet i avtalen, noe særlig De grønne har presset på for. Andre temaer er modernisering av økonomien og sosialpolitikken.

Men den kanskje aller mest akutte utfordringen for den nye regjeringen blir å presse ned koronasmitten, som ligger nær rekordnivået i Tyskland.

Dermed er det klart for en såkalt trafikklyskoalisjonen i Tyskland. Kallenavnet kommer av partifargene rød (SPD), gult (FDP) og grønn (De grønne).

Til tross for til dels store politiske forskjeller mellom partiene før valget i september, har arbeidet med en regjeringsavtale skjedd uten stor dramatikk, i alle fall i offentligheten.

– Hvis det gode samarbeidet som fungerte mens vi dannet denne regjeringen fortsetter, vil det være veldig, veldig bra med tanke på oppgavene som venter oss, sa påtroppende statsminister Olaf Scholz (SPD) under seremonien.

Han erkjente samtidig at pandemien vil bli en svært krevende oppgave å takle.

(©NTB)

På forsiden nå