Fredagens andre runde med angrep inkluderer et droneangrep mot ISILs artilleri og et jagerflyangrep mot en ISIL-kolonne nær byen Arbil, ifølge Pentagon

USA har også en «forpliktelse til å støtte irakiske sikkerhetsstyrker og kurdiske sikkerhetsstyrker mens de samler landet i sin kamp mot å drive tilbake trusselen», sier talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest.

Dersom Irak får på plass en samlingsregjering, kan amerikansk militærstøtte etter hvert inkludere støtte til irakiske sikkerhetsstyrker som kjemper mot ISIL-opprørere, som nå kaller seg Den islamske staten (IS). USA har ikke fastsatt en sluttdato for amerikansk militærvirksomhet i Irak, og sier det avhenger av sikkerhetssituasjonen på bakken.

– Ytterligere støtte til Irak vil ikke bli langvarig og vil ikke involvere soldater på bakken, ifølge Earnest.

– Forventer endring

Stabssjef i den irakiske hæren, Babakir Zebari, forventer at de amerikanske luftangrepene vil føre til at de irakiske regjeringsstyrkene og de kurdiske peshmerga-styrkene vil klare å ta tilbake store områder fra ISIL.

– Det vil bli store endringer på bakken i løpet av de neste timene, sa generalløytnant Zebari etter angrepet.

Det amerikanske luftangrepet rammet ISILs artilleri som har blitt brukt mot kurdiske styrker ved den kurdiske provinshovedstaden Arbil. Amerikanske F/A-18-fly slapp bomber på over 200 kilo, opplyser Pentagons talsmann John Kirby.

Arbil huser amerikanske militærrådgivere og diplomater, og USAs president Barack Obama åpnet natt til fredag for luftangrep mot opprørerne, blant annet for å beskytte amerikanere i byen.

Britisk humanitærhjelp

Det britiske luftforsvaret vil bistå amerikanerne i det humanitære arbeidet i Nord-Irak, men vil ikke delta i militære luftangrep, ifølge forsvarsminister Michael Fallon.

Britene vil bistå i det humanitære arbeidet i Nord-Irak, i tillegg til å slippe egne pakker med nødhjelp over området.

Fredag ba Storbritannias utenriksdepartement britiske statsborgere som befinner seg i provinsene Arbil, Sulaimaniyah og Dohuk nord i Irak om å forlate området.

Frankrike roste Obamas beslutning, og uttrykte sin støtte til dem som kjemper mot ISIL i Irak.

– Frankrike vil, sammen med USA og alle sine partnere, undersøke hvilke handlinger som kan bli gjennomført for sammen å gi den nødvendige støtten for å få slutt på lidelsene til sivilbefolkningen, sa president François Hollande i en uttalelse.

Humanitær korridor

FN jobber med å få på plass en humanitær korridor som skal hjelpe sivilbefolkningen å flykte fra ISIL i Nord-Irak.

– Nå som luftangrepene har startet, vil FN i Irak raskt forberede en humanitær korridor for å hjelpe de som tvinges på flukt av trusselen i området, sier FN-utsending i Irak, Nickolay Mladenov.

ISIL har den siste tiden tatt kontroll over områder som tidligere har vært kontrollert av de kurdiske peshmerga-styrkene. Blant annet har ISIL erobret byen Sinjar, som flere tusen mennesker har flyktet fra.

De siste dagene har rundt 50.000 mennesker, blant dem medlemmer av den religiøse minoriteten yezidiene, søkt tilflukt i fjellene utenfor Sinjar.