Nicholas Winton, «Storbritannias Schindler», er død

London (NTB-Reuters): Britiske Nicholas Winton, som reddet flere hundre jødiske barn ut av Tsjekkoslovakia rett før krigsutbruddet i 1939, døde onsdag, 106 år gammel.

Saken oppdateres.

Wintons foreldre var tyske jøder som flyttet til London tidlig på 1900-tallet og konverterte til kristendommen. I 1938 hoppet han av en karriere innen finans og reiste til Praha for å drive velferdsarbeid blant byens jødiske befolkning.

Etter Krystallnatten åpnet Storbritannia for å slippe inn mindreårige flyktninger, og Winton begynte å organisere det som skulle bli kjent som Kindertransport. Via Nederland sendte han tog med hundrevis av barn, de fleste av dem jøder, til sikkerhet i Storbritannia. 669 barn ble reddet, men krigsutbruddet gjorde at det siste toget aldri forlot Praha.

Nesten alle de 250 barna som skulle reist med det siste toget, døde i løpet av krigen. Foreldrene til mange av barna som ble reddet, ble drept i utryddelsesleiren Auschwitz.

Winton ble slått til ridder to ganger i hjemlandet og hedret flere ganger i Tsjekkia. Landets regjering nominerte ham til Nobels fredspris i 2008. Hans jødiske bakgrunn gjorde at han ikke var kvalifisert til å bli anerkjent som en av de rettskafne blant nasjonene, en israelsk hedersbetegnelse som gis til ikke-jøder som risikerte livet for å redde jøder fra holocaust. (©NTB)

På forsiden nå