Alexander ser flyktningekrisen i Middelhavet på nært hold:

- Får ikke reddet alle sammen

Nær 2000 flyktninger har druknet på vei til Europa hittil i år. - Dette er en krise, sier Alexander Buchmann i Leger uten grenser.

Omfattende redningsoperasjon: Alexander Buchmann (stående i båten) har den siste måneden vært med på omfattende redningsaksjoner av båtflyktninger i Middelhavet.   Foto: Christoph Stramba-Badiali/ Leger uten grenser

Saken oppdateres.

Nødhjelpskoordinatoren fra Trondheim kom nettopp tilbake til Norge, etter en måned som prosjektleder på et av Leger uten grensers tre skip i Middelhavet.

- Hver eneste dag setter det ut mange båter med flere hundre mennesker med et ønske om å nå Europa. Med kapasiteten som er i redningsarbeidet nå får man ikke reddet alle sammen, sier Alexander Buchmann.

Norsk skip berget 785

Oppdaterte tall fra International Organization for Migration viser at katastrofen i Middelhavet vokser i omfang. Per 23. juli i år hadde 1951 personer mistet livet under flukten. Det er flere enn i hele i fjor, da 1479 personer ble registrert døde.

Lørdag morgen kom også nyheten om at det norske skipet Siem Pilot har berget 785 migranter. Dette var skipets femte oppdrag siden juni, da det ble satt inn som Norges bidrag til EUs operasjon i Middelhavet. Mannskapet har fortalt at de delte ut bamser til de 27 barna som ble reddet. Totalt har skipet brakt i land 2709 migranter siden juni, skriver NTB.

Les også: Norske skip har reddet 5000 flyktninger i Middelhavet

Torturert før båtflukten

Alexander Buchmann anslår at 15 til 20 prosent av alle flyktningene i båtene de oppdaget på havet, er kvinner, gravide kvinner eller barn. Han har hørt sterke historier fra personene de har reddet, flere i svært forkommen tilstand etter timer og døgn på åpent hav.

- Vanligvis klarer vi nordmenn å kjenne oss igjen i lidelsene til andre mennesker. Nå spørs det om alt er blitt tall og statistikk. Hvert eneste menneske vi reddet om bord på båten vår, hadde en historie å dele. Det var en grunn til at de valgte å risikere sitt eget liv for noe bedre, sier trondhjemmeren.

- Hva gjorde spesielt inntrykk på deg?

- Flyktninger som har vært flere måneder i Libya har sett andre flyktninger blitt skutt på gata. En mann fra Øst-Afrika var veldig svak da vi tok ham om bord. Han fortalte at han de to siste ukene hadde blitt torturert hver natt. Han hadde blitt hengt fra taket etter beina og blødd fra øynene, og var sikker på at han skulle dø. Hadde det ikke vært for solidariteten til de andre flyktningene som fikk ham ombord i en båt, hadde han ikke overlevd.

- Helvetes forgård

Flere flyktninger har i ulike medier fortalt om tortur og lovløshet i Libya.

- Libya er på mange måter helvetes forgård. Mange vet ikke det når de starter denne reisen. Flyktninger kan bli satt i arbeid i månedsvis uten å få betalt. Kvinner og jenter blir voldtatt. Som han fra Øst-Afrika sa: Han visste ikke hvorfor de gjorde det og hva de fikk ut av det, sier Buchmann.

Går tom for bensin

Ifølge International Organization for Migration har over 171 000 flyktninger ankommet Italia, Hellas, Spania og Malta hittil i år, de aller fleste til Italia og Hellas. Ifølge Buchmann har flyktningene ofte vært 12 til 18 timer på sjøen før de oppdages av redningsbåter.

- Men så har de du som er to netter om bord. Eller de som ikke blir oppdaget eller plukket opp i det hele tatt, som kanskje går tom for bensin. De vet vi ikke hva som skjer med.

Buchmann mener svaret ikke nødvendigvis er at man setter inn flere båter.

- Vi må også jobbe på andre områder. Det som trengs er bedre, lovlige måter å søke beskyttelse og trygghet på i Europa. Samtidig kan man ikke se på at Italia og Hellas får 90 prosent av byrden her, vi har et ansvar som fellesskap både i Europa og EU med å avlaste, mener Buchmann.

Les også: FN ber EU hjelpe Hellas med båtflyktningene

Mange kvinner og barn: Mellom 15 til 20 prosent av migrantene som oppdages i båtene, er kvinner og barn, anslår Buchmann. 
        
            (Foto: Kjell A. Olsen)

Mange kvinner og barn: Mellom 15 til 20 prosent av migrantene som oppdages i båtene, er kvinner og barn, anslår Buchmann.  Foto: Kjell A. Olsen

På forsiden nå