Overflygingen onsdag er en del av det internasjonale Open skies-samarbeidet. Avtalen gir 34 land tillatelse til å fly over og fotografere andre lands områder fra luften.

- Avtalen er viktig fordi den er med på å skape tillit og sikkerhet i Europa. Den tilspissede situasjonen vi har mellom Russland og resten av Europa har ikke påvirket hvordan vi har håndtert dette i forhold til Russland, selv om vi også har tonet ned annet militært samarbeid, sier oberst Stein Erik Lauglo.

Trønderen er sjef for Rustningskontrollen i Forsvaret.

Ikke etterretning

Fra norsk side er størst interesse for nordområdene, og de russiske områdene Norge grenser til. Derfor er det naturlig at Norge ønsker at flest mulig av flygingen skal foregå over Kolahalvøya. Men denne gang foregår flygingen nordvest for Moskva. Lauglo sier det er god dialog med russerne og god tone rundt opplegget.

Det russiske forsvarsdepartementet omtalte tidligere denne uken inspeksjonen på sin hjemmeside.

- Vi opplever åpenhet fra russernes side. De holder seg til avtalen. Dette handler om rustningskontroll, ikke etterretning og informasjonsinnhenting. Det bygger tillit og sikkerhet, sier han.

Samarbeid med britene

- Hva slags verdi har dette når det er snakk om varsling i forkant?

- En overflyging varsles senest fem døgn i forkant. Ønsker noen å flytte eller gjemme ting er det tid til det, men dette handler også om å stole på hverandre, sier Lauglo.

Overflygingen det nå er snakk om foregår i samarbeid med det britiske forsvaret. I tillegg til norsk og britisk militært personell og tolk, er også russiske offiserer med.

Overflygingen foregår med et innleid rumensk fly av typen Antonov An-30.

Tredje gang i år

Open Skies-avtalen, som tillater besøket, ble utarbeidet etter murens fall og Sovjetunionens oppløsning. Lauglo forteller at Norge totalt er omfattet av tre slike avtaler. Men mens Norge ikke har inspisert russiske styrker på bakken siden 2002, eller fulgt en russisk øvelse siden 2008, er dette tredje gang bare i år at norske inspektører får fly og fotografere over Russland.

- Norge står for ti prosent av alle open skies-overflyginger over Russland, sier Lauglo.

Norge har de siste årene i snitt overfløyet russiske områder fire ganger i året, mens russerne i snitt har gjort en til to slike overflyginger årlig over Norge.